Ben jij ook bang voor de gevolgen van gmo? En wat kun je doen?

Ik hou niet van bangmakerij, en ben ook bij voorkeur voor iets en niet tegen iets. Maar als het gaat om dingen die me aan het hart gaan, mijn waarden dan ben ik wel graag goed geïnformeerd zodat ik betere keuzes kan maken. Onlangs bereikte ons het nieuws dat de fusie deal tussen Monsanto en Bayer doorgang kan vinden wat de Europese commissie betreft (onder enkele voorwaarden waar ze ongetwijfeld aan gaan voldoen). Een huwelijk uit de hel? Monsanto, de makers van Roundup glyfosaat waarvan inmiddels bekend is dat het kanker veroorzaakt (er zijn diverse studies die dat aantonen) en een onlangs verschenen studie toont aan dat als je producten hebt gebruikt die van gmo teelt afkomstig zijn dat het je DNA kan veranderen. Dat vind ik nogal een enge gedachte. Net als het feit dat Bayer medicijnen tegen kanker produceert en ze dus de ideale combi hebben, waarbij natuurlijk alle studies en berichten over het feit dat glyfosaat kanker kan veroorzaken worden gebagatelliseerd en afgedaan als onnauwkeurig of wat dan ook.

Bijensterfte op grote schaal

Vorig jaar verschenen een aantal artikelen over bijensterfte op grote schaal, o.a. in Canada waar 37 miljoen bijen stierven enkele dagen nadat een gm maisveld was aangeplant in buurt van de kasten. Bayer Crop science produceert neonicotinoïde pesticiden, die het immuunsysteem van bijen en hun richtingsgevoel beschadigen, wat resulteert in massale sterfte. Het zijn gecoate zaden waaruit planten groeien met name maïs, soja en koolzaad – met neonicotinoïden in al hun weefsels. Het is gericht tegen vraatinsecten. Maar het gif komt ook in andere gedeeltes terecht, zoals in het stuifmeel, nectar en sap. En zo worden ook insecten getroffen voor wie het niet bedoeld is. Niet alleen bijen, maar ook sluipwespen en roofkevers, de vijanden van schadelijke insecten.

Robotbijen

Maar misschien is het wel voor de bijen bedoeld….wat bleek onlangs? Dat Monsanto al jaren lang onderzoek bij Harvard stimuleert wat leidt tot zogenaamde ‘bijenrobots’ die bedoelt zijn om mechanisch een ander te gaan bestuiven, aangezien de bijen die dat normaal op natuurlijke wijze verzorgen , aan het uitsterven zijn (maar daar kunnen zij natuurlijk niks aan doen). Voordeel van deze robots is dat ze natuurlijk immuun zijn voor al die chemische troep die de bedrijven gebruiken en propageren. Zelfs Walmart heeft een patent aangevraagd voor een robijtbij en wil hele zwermen gaan bouwen (nieuws van 10 dagen geleden..)

Wat kun je wel doen?

De meer dan een miljoen handtekeningen hebben niet geholpen om de fusie tegen te houden, het machts- en invloedsblok is te groot. Wat kun je nou wel doen? Uiteraard zoveel mogelijk kiezen voor niet gmo. Biologisch geteelde producten zijn dan een zekerdere keuze omdat gmo in strijd is met de richtlijnen voor biologische teelt. Ik zou verder gaan en indien mogelijk kiezen voor kleinschalig en bij voorkeur biodynamische teelt waarbij biodiversiteit en het terugbrengen ervan een belangrijke factor is. Zo zijn er diverse biodynamische wijnboeren die ook bijen houden voor de honing en om bij te dragen aan goede natuurlijke bestuiving. En sommigen hebben ook ‘oude’ graansoorten weer op de kaart gezet en telen deze voor meel voor brood en pasta en dergelijke. Een studie uit 2017 laat zien dat wilde gisten die gebruikt worden bij natuurlijke fermentatie van natuurlijke wijnen een potente antischimmelwerking hebben. Kortom stimuleer deze boeren waarbij je in elk geval een stuk van je eigen gezondheid waarborgt, en zorg voor de natuur.

https://youtu.be/c6MbsiH6_FU