bruisende bubbels rosé & rood

 Het is nog steeds heerlijk (na of hoog) zomer weer, en er stond nog een belofte om verder te gaan met de zomer & bubbelwijnen. En rosé/rosato en rood/rosso ontbraken nog in de lijst. Als je aan rode bubbelwijnen denkt dan kan het bijna niet anders of je denkt aan Lambrusco, die komen dan ook zeker aan bod. Daarnaast zijn er uiteraard nog veel meer rode druiven waarvan bubbel rosato en rood wordt gemaakt, zoals bijvoorbeeld in Abruzzo op basis van de Montepulciano druif.

 

 Rosato/ rosé frizzante/ spumante

  Ik hou van rosé, vooral van de stevige soort.  In Oltrepo- Pavese (Lombardije) maken ze heerlijke bubbel rose, rosato spumante metodo classico, op basis van de Pinot Nero. Kan heerlijk zijn, er zijn ook enkele natuurwijn-producenten, maar die zijn helaas nog niet in Nederland verkrijgbaar (als je importeur bent en geïnteresseerd, contacteer me dan). Ook in het Franciacortagebied, de ‘Italiaanse champagne streek’ zijn er enkele natuurwijnmakers die ook rosato spumante maken zoals Ca’ del Vent , Casa Caterina en ‘1700 (ook deze zijn niet direct in Nl verkrijgbaar, wel via enkele Belgische importeurs zoals  Surlie). Verder zijn er niet veel natuurwijnmakers die rosato spumante maken.

  Frizzante komt wel veel meer voor, ook omdat deze methode minder invasief is. Frizzante in het geval van natuurwijn is met hergisting op fles. Onlangs ontdekte ik een heerlijke rosato frizzante uit Umbrie, notabene op basis van Colorino. Bijzonder want meestal is colorino alleen een mengdeeltje bij de Chianti. De rosato frizzante komt uit de Appenijnen, wijn uit de hoogte:) Sur lie – hergisting op fles. Vigneti Campanino maakt de wijn, heb enkele dozen op de kop getikt en je kan em tijdens de komende masterclasses proeven. Deze is heerlijk, sappig, fris en toch heel vol van smaak en lekkere lange afdronk. Hoe ie precies smaakt mag je zelf komen ontdekken.

 In Piemonte maakt Nadia Verrua van Cascina Tavijn rosato frizzante op basis van de grignolino druif (ook in stille versie). Interessant, want het is sowieso een druif die niet veel voorkomt en ook wel een afwijkend smaaktype heeft. In Trentino- Alto Adige maakt bijvoorbeeld Furlani een rosso frizzante met de onbekende druiven pavana, rosara en negrara. 

Abruzzo noemde ik al- daar zijn een flink aantal natuurwijnmakers actief die met de montepulciano zowel rosato frizzante als rosso frizzante maken. Het is een druif die gulle, sappige, fruitige wijn geeft, maar in de natuurversie ook lekker in zijn zuren zit. Bijvoorbeeld Cantina Indegeno, Rabasco, Lammidia (verkrijgbaar bij Vinum Naturale, Yanflorijn, Clavelin).

  De frizzante regio bij uitstek is echter Emilia Romagna. Kwa rood begint dat bovenin bij de provincie Piacenza waar de Gutturnio gemaakt wordt op basis van Bonarda en Croatina druiven (en wit Ortrugo, zie andere artikel). Croci maakt o.a. deze wijn. De hoofdrol is echter weg gelegd voor Lambrusco.

 

Lambrusco/ Lambruschi

De associatie bij veel mensen is nog- de goedkoopste hoofdpijn wijn onderuit het supermarkt schap uit je studententijd. Van ‘Italiaanse coca-cola’ zoals het in Amerika werd vermarkt, zoete massa- (charmat) productie terug naar ouderwetse kwaliteit : fris en fruitig, joviaal,  een goed gestructureerde wijn. 

 Er zijn uitstekende mogelijkheden om de wijnen met de maaltijd te combineren vanwege de mooie zuurgraad en de finesse van de wijn. Het is beslist een gastronomische wijn-past goed bij de specialiteiten zoals de worsten e.d. What grows together goes together

De wijn past uitstekend bij de specialiteiten van de streek, zoals de heerlijk vette vleeswaren, gevulde pasta’s en ook bij de Parmezaanse kaas. De frisse zuren maken heerlijk je mond schoon. Een bordje Mortadella met een goed glas Lambrusco, mjam.

De Romeinen noemden de wilde wijnstokken die in de randen (labrum) van de bebouwde velden (bruscum) groeiden, labrusca vitis. Met de tijd is de naam Lambrusco geworden.

 Er bestaan verschillende soorten Lambrusco – druiven, die ieder hun eigen DOC hebben. De voornaamste zijn : de Lambrusco di Sorbara,  Lambrusco Salamino di Santa Croce  en de Lambrusco Grasparossa di Castelvetro.

Natuurwijnmakers die mooie Lambruschi maken (niet altijd zo genoemd aangezien men niet altijd aan de doc regels voldoet of wil voldoen). De meeste zijn verkrijgbaar bij Vino per tutti, die vnl. wijnen uit Emilia Romagna en Umbria hebben:

Cinque Campi Rosso -Grasparossa (en beetje Malbo en Marzemino): Goede structuur, tanninerijk, fris, mooie zuren en subtiele bubbel. Mysterieus donker, vegetaal rood fruit. Intrigerende wijn. Goed bij eten. 

Vittorio Graziano’s Lambrusco “Fontana dei Boschi” is een icoon ook op Grasparossa (plus Malbo Gentile en een verzameling onbekende varieteiten). Fruitig mineraal. Aardbei, kers, Bramen, pruimen, mineraal. 

Ook verkrijgbaar: Quarticello (bij Wilde Wijnen), Camillo Donati (bij Zuiver)- hebben zowel heerlijke witte bubbels als rode. 

Meer leren over Lambrusco, de Italiaanse natuurwijn bubbel wereld en  verschillen tussen frizzante, refermentato, metodo ancestrale, prosecco col fondo? Doe mee aan het gratis webinar :  https://divinonatura.webinargeek.com/de-magie-van-italiaanse-natuur-bubbels-de-wereld-van-frizzanti-rifermermentati  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

rosato frizzante vigneti Campanino
Crocizia
Croci Gutturnio e.a.
neromaestriquarticello
fontanadeiboschigraziano
cinque campi rosso lambrusco