Morgen laatste dag van dit jaar 2021. Normaal kijk ik wel graag terug, maar dit jaar waren mijn enige echte hoogtepunten de bezoeken die ik aan Italië heb gebracht. Hebben we wat te vieren morgenavond/nacht? In elk geval dat dit jaar voorbij is en hopelijk volgend jaar weer meer mogelijkheden. Traditioneel wordt het nieuwe jaar inluiden gedaan met Champagne. Maar ja ik ben natuurlijk ver-Italianiseerd met al mijn wijnkeuzes, dus als het gaat om een smaak / wijntype wat overeenkomt met Champagne dan kom je in Italië al gauw uit op Franciacorta.

‘Italiaanse Champagne’: Franciacorta

Zou je Italiaanse Champagne willen proberen? Dat bestaat niet, alleen in Frankrijk mag het Champagne heten. Maar in Italië is wel een gebied in Lombardije, nabij het Lago d’Iseo (wat een heerlijk meer is, prachtige omgeving!) waar ze met de zelfde druiven als in het Champagne gebied werken, Chardonnay en/of Pinot Noir (en beetje Pinot Bianco en soms Meunier) en volgens zelfde methode. De Prijscategorie is hoger dan die van (goede) prosecco, maar goedkoper dan de meeste Champagne.
Er wordt vaak geschreven dat het terroir in Franciacorta heel erg op het terroir in de Champagne lijkt, en sommigen stellen dat het in Franciacorta nog net wat beter is dan in de Champagne. Er bestaan discussies over, maar de naam van Franciacorta zou hierom ook kunnen worden herleid naar de Champagne. De bodem van de gaarden bestaat voornamelijk uit veel kalk, de gaarden zijn steil gelegen, en het koele klimaat dragen allemaal bij aan de prachtige elegantie van de wijnen. De lijst van wijnmakers die natuurlijk werken in Franciacorta is klein en de verkrijgbaarheid in Nederland (en België) beperkt tot Casa Caterina. Een mooi wijnhuis wat wel verkrijgbaar is bij Zuiver wijnen.
Bij Casa Caterina rijpen alle mousserende wijnen minimaal 36 maanden sur lie vóór het degorgeren, wat tijdsperiodes zijn die in de Champagne louter zijn weggelegd voor de meest prestigieuze cuvées
Blanc de Blancs zonder dosage uit mooi jaar 2015, waar de kunde van de gebroeders Del Bono schittert. 36 maanden sur lie op fles, druiven uit een enkele jaargang. Dit is in de Champagnestreek het recept voor een statige ‘vintage’; voor de Del Bono’s zijn dit de minimumvereisten voor hun ‘instap’ bubbel, waarbij ze ook nog eens álles met de hand doen. Frisse zuren, veel fruit, en erg helder van smaak.
Enkele andere namen zijn Ca’ del Vent in Belgie verkrijgbaar bij Sur Lie (tophuis! voor geinteresseerden kan ik het bestellen) , Nicola Gatti en ‘1700.

Ben je niet zo’n fan van de (droge) Champagne smaak?
Dan zijn er uiteraard andere mogelijkheden:

Prosecco Colfondo

Je bent ongetwijfeld bekend met Prosecco en wellicht met Cava (Spanje). Prosecco mag alleen in een bepaald gebied in het Noorden van Italia gemaakt worden. Maar ik wil het hier nu niet hebben over ‘gewone’ Prosecco hebben ( en de al dan niet belabberde kwaliteit). Ik wil je graag wijzen op een andere variant die veel spannender is, en zeker ook gezonder. Wellicht even wennen kwa smaak. Ik bedoel ‘Prosecco colfondo’, prosecco met bezinksel letterlijk. Dit wordt normaal weg gefilterd zodat je een mooie heldere kleur krijgt en een ‘homogene’smaak. Maar met het filteren haal je dus niet alleen de troebelheid weg maar ook de eigenlijke smaak (d.w.z. als in de wijngaard geen chemische bestrijdingsmiddelen e.d. zijn gebruikt en er geen toevoegingen zijn gedaan in de kelder en dat is normaliter juist wel het geval helaas.).
Denk aan bepaalde biologische peren-of appelsap, die zijn ook troebel van kleur en totaal anders van smaak dan de fabriekspakken. Dit is hetzelfde principe en geeft een heerlijke frisse, opwekkende smaak. Techniek die wordt gebruikt wordt ‘metodo Ancestrale’ genoemd, de manier zoals de voorouders het deden, je zou kunnen zeggen geen techniek eigenlijk😊 Spontane vergisting, herfermentatie op fles. Enkele namen die in Nederland verkrijgbaar zijn: Casa Belfi – maakt ook een zeer bijzondere variant in amforen, die is niet voor watjes(biodynamisch in de wijngaard- beiden via mij te bestellen). Costadila (natuurlijk, is heftiger van smaak, voor gevorderden-van verschillende hoogten en schilweking). Gatti, werkt nog met ouderwetse snoei methode, bellussero, bijna alsof je in bos loopt. Casa Coste Piane – Loris Follador. Wijnstokken die 60 jaar geleden geplant zijn, in hart van classico gebied. Hellingen absurd stijl, maakt (ook) Prosecco spumante stijl (wel troebel) Fris smaakvol, elegant sappig met veel mineraliteit. Druiven, fragrant, bloemen, appel. Goede keus als aperitief. Via Vino Per Tutti te koop (voor zover niet uitverkocht)).
Zelf drink ik morgenavond om dit jaar uit te luiden de Casa Belfi Prosecco in amforen gemaakt, 1,5 liter houdt me even bezig.. Salute!!!