cursussen Italiaanse wijn & masterclasses natuur- en oranje wijn
vinitaly international academy

Ik heb bij Josje en Masterclass Natuurwijnen gevolgd.
Het was een gezellige, ongedwongen manier van presenteren, informeren en uitleggen. Heel professioneel, maar wel gezellig.

De wijnen welke ze had geselecteerd gaven een duidelijk beeld wat Natuurwijnen zijn. Hoe ze ruiken en proeven en hoe dat komt.

Mocht je meer ov er Natuurwijnen willen weten, Echt een aanrader

Gert Jan de Snoo

Biowineonline

“Voor degenen die meer willen weten over natuurlijke wijn, kan ik de masterclass van Josje van harte aanbevelen! Josje heeft een grote kennis van natuurwijnen en van Italië!”

Gina Botta

Wine educator, wine blogger with a passion for native Italian grapes., La Botta wijnavonturen

Waarom Italiaanse wijnen?

 Als je van verscheidenheid houdt, en originaliteit dan is Italië je wijnland waar waanzinnig veel te ontdekken valt. In de wereld zijn naar schatting meer dan 8000 druivensoorten, en zeker meer dan 1000 zijn daarvan in Italië te vinden, het land is zeer rijk bedeeld.

 Hoe zou het voor je zijn als…

 Je sneller, mooiere, originelere selecties maakt voor je wijnkaart, voor in je winkel of voor jezelf, weet bij welke importeur je moet zijn, je mensen beter advies kunt geven en je Italiaanse bio- en/of natuurwijn selectie staat als een huis omdat je compleet inzicht en overzicht hebt van het aanbod?

 Je alle regio’s van Italië virtueel bezocht hebt, kennis hebt van de interessantste  wijngebieden , de belangrijkste, lekkerste & meest bijzondere wijndruiven? En met een beetje oefenen spreek  je het ook nog allemaal goed uit:)

 Je  kennis en (proef- en reis) ervaring aangereikt krijgt waar ik tig jaar over heb gedaan om te vergaren- dus je hebt een enorme tijdsbesparing:)

 Je eindelijk af bent van die frustratie om overzicht en echt inzicht te krijgen in de Italiaanse wijndruiven en streken. Je kan stoppen met eindeloos googelen.

Wat weet ik er nou helemaal van?

Persoonlijke fascinatie voor originaliteit – ook in wijnsmaak die begin jaren ’90 begon heeft geleid tot volgen van Italiaans sommelier opleiding AIS, jaar lang rondreizen langs alle wijngebieden en nog 4 jaar alle bio-en natuurwijnbeurzen af om eindeloos veel te proeven terwijl ik daar woonde. Anno winter 2022/ 2023 bezig met internationale opleiding Italian Wine Scholar en heb bericht dat ik ben toegelaten tot de Italian Wine Ambassador opleiding (en daar kom je niet zomaar bij -om voorjaar 2023 te doen)! Educatie houdt voor mij nooit op, eindeloos blijven lezen, proeven, masterclasses volgen, weer terug de wijngaarden in – hoogste tijd om meer met jullie te delen!!! 

 Klik hier voor aanbod cursus Italiaanse wijnen

Waarom bio- en natuurwijn

  Steeds meer mensen kiezen voor kleinschalig, lokaal, ambachtelijk en willen met hun keuze bijdragen aan het milieu/ duurzaamheid.  Willen weten waar iets vandaan komt en wat erin zit. En denken wellicht dat ze met biologische wijnen al het ‘juiste’ kiezen. Dat is in veel gevallen ook zo, maar er is ook kaf onder het koren.  Veel mensen weten niet eens van het bestaan van Natuurwijnen en waarin ze verschillen van biowijnen. Het grote verschil is dat natuurwijnmakers in de wijnkelder niets toevoegen, hooguit een klein beetje sulfiet. 

 Gezondheid is in deze Coronatijd des te meer een ding. Steeds meer mensen zijn gevoelig voor sulfieten en andere stoffen. En zijn daarmee bij Natuurwijn aan het juiste adres, aangezien er heel veel wijnmakers zijn die helemaal geen sulfiet toevoegen. Ook worden de wijnen niet gemanipuleerd, ‘lage interventie’. 

 Doordat er geen toevoegingen en bewerkingen zijn is het van extreem groot belang dat de wijnmaker zeer gezonde druiven heeft. In je lijf voelt dit dan ook anders, de wijn valt goed, verteert goed, geeft = energie en ook de volgende dag voelt het nog steeds fijn:)

 Ook voor veganisten is natuurwijn de oplossing omdat er geen dierlijke producten worden gebruikt voor de klaring, zoals bijvoorbeeld vislijm. 

 Smaak: niet in de laatste plaats zijn de smaken van natuurwijn een compleet nieuwe sensatie en de ontdekking van een nieuwe wijncategorie: Oranjewijn! Gastronomisch biedt Oranjewijn zeer veel nieuwe combinatiemogelijkheden met eten door de aanwezige tannines en andere smaken. Je vindt de wijnen dan ook in toprestaurants.

Als je werkt (of wil gaan werken) met bio en/of natuurwijn mis je wellicht goede achtergrond info en is het een kwestie van -‘zelf- opvoeding’ voornamelijk door veel proeven en info van importeurs. Wellicht heb je een sommelieropleiding gedaan (Ik de Italiaanse van de AIS) en/of de vinologen opleiding, maar daar komt natuurwijn nog niet echt aan bod er is er vaak nog sprake van vooroordelen. Online is het een ‘casino’ aan info. Of ben je gewoon een enorme liefhebber.  Wil je serieus meer begrijpen?

Zelf verkocht ik mijn eerste natuur- & oranje wijnen al in 2011, en in 2014 tijdens mijn rondreis raakte ik definitief ‘bekeerd’ en heb sindsdien heel veel Italiaanse natuurwijnmakers bezocht en ontelbaar veel natuurwijn geproefd de afgelopen jaren in Italië, tijdens de vele beurzen en evenementen, me zoveel mogelijk verdiept door volgen van masterclasses, trainingen e.a., heel veel lezen en natuurlijk blijven proeven.

 Woon je te ver weg om een cursus te kunnen volgen  dan kun je ervoor kiezen om de cursus Italiaanse wijnen online in je eigen tempo volgen. Kijk en proef thuis alle wijnen. Ik stuur je ze op (tijdens een live cursus kan het met kleine proefflesjes, en in andere periodes kan het het met hele flessen selecties).   

 

Over Mij:

 • Al ruim 25 jaar een nieuwsgierigheid naar Italiaanse wijnen , en een besluit om alleen nog maar wijn te drinken ergens rond mijn 24e, met als de keuze aan mij lag Italiaanse wijnen vanwege vergaande verscheidenheid in wijndruivensoorten.
 • Eerste lichting Italiaans sommelier AIS in Nederland sinds januari 2009 -en nog steeds een van de weinigen in Nederland- het ging mij vooral om de focus op Italiaanse wijndruiven
 • Fulltime in Italië gewoond van 2014- 2019, waarvan het eerste jaar het hele land rond reizend voor bezoeken aan wijngebieden & wijnmakers. Wie is er zo gek dat zij met haar auto heel Italië doorkruist van Noord tot diep Zuid? 
 • Van 2015-2019 een ongelofelijke hoeveelheid natuurwijnbeurzen & evenementen in Italië bezocht en heel veel geproefd:) O.a. ook 2 beurzen & congressen over wijn in amforen/terracotta bezocht.
 • Bezoek aan Oranjewijnfestivals, zowel in Italië als inmiddels ook in Nederland, waar je natuurlijk een enorme hoeveelheid Oranjewijnen achter elkaar kunt proeven, waardoor je inzicht flink toeneemt (en stroeve mond van tannines ookJ )
 • Ik verkocht in 2011/2012 al mijn eerste Oranje wijn van Ronco Severo uit Friuli (dat was tevens sinds mijn eigen eerste kennismaking met zijn Natuurwijnen)
 • Diverse masterclasses gevolgd: over Oranjewijn van Simon Woolf , van Marcel de Cocq over Oranje wijntijdens wineprofessional , van Adriano Zago, biodynamisch wijnconsulent over wijn in amforen/terracotta & over biodynamie, van Attilo Scienza over mineraliteit, diverse masterclasses van Fred Nijhuis, Hein Sas, Lars Daniels over terroir e.v.a
 • In 2019 eerste editie van het Italiaanse Natuurwijnfestijn in Utrecht succesvol georganiseerd
 • In voor- en najaar 2020 enkele masterclasses verzorgd over Italiaanse Natuurwijn & Oranjewijn
 • Organisator van wijn (& gastronomie) reizen in Italië sinds 2007
 • Verzorging van cursussen Italiaanse wijnen sinds 2011
 • Adviseur voor selectie/ import van biologische wijnen voor Pura Passione e.a.
 • Gewerkt als wijnadviseur voor de Kasteelhoeve (2008-2010)
 • Verzorging van Italiaanse wijnproeverijen en workshops sinds 2008
 • Italië-fan sinds 1987!

 

 

Josje naast oude wijnrank