Ervaringen

& aanbevelingen

 

Over de Cursus Italiaanse wijnen voor Gevorderde Liefhebbers & Professionals

 Josje heeft de Italiaanse sommelier opleiding gedaan en daar ken ik haar van. Samen hebben we heel wat wijnen geproefd en het feit dat haar passie uitgaat naar de bio wijnen in het bijzonder. Prachtig dat juist hierover nu een cursus bestaat die je in jouw eigen tempo kunt doen. Graag help ik bij het vinden van de wijnen voor proefpakketten. Samen zullen we ook middels masterclasses en speciale proeverijen graag de kennis van de Italiaanse wijnen verspreiden. Nederland ontdekt Italië als wijnland. In de afgelopen 12 jaren is de verkoop van Italiaanse wijnen verdrievoudigd. Dat is al reden genoeg om de kennis van dit grootste wijnland van de wereld te verbeteren. Josje gefeliciteerd met de geweldige opzet van de cursus.

Ed Baten Gastronoom sommelier NL en Italiaans  

Over Webinar Giro d Ítalia:

hoi Josje, afgelopen donderdag deelgenomen aan je kennismakingsles, wat erg leuk was! 

Ik vond het ook erg leuk, goede extra voorbereiding op mijn Swen3. Dit was echt, zelfs ondanks kleine storinkjes, erg leuk!

Astrid

Astrid Spooren

Recensies n.a.v. Wijnproeverij bij mensen thuis, wijnen van Zuid Italie (proefpakket behorend bij wijncursus)

Spontaan gekregen reactie van Cor en Les via de mail aan ons:

Dank je wel voor de uiterst leerzame en leuke avond. Het was een geweldige avond en hebben erg genoten.

Josje wist dmv haar verhalen de wijnen te laten leven. Ze sprak met zoveel passie en gevoel over de wijnen.

Recensie van Ilse en Kees:

Josje heeft ons hele mooie wijnen laten proeven. Mooi in smaak maar vooral: zo puur mogelijk. Is heel bijzonder dat zij voor het biologische gaat (geen bespoten druiven) en voor zo min mogelijk toevoegingen (van bv. sulfiet). Pure wijnen dus. Interessant omdat zij vanuit haar netwerk in Italië ook de kleinschalige wijnboeren heeft gevonden! De wijnen waren heerlijk en met uiteenlopende smaken.
De wijze van presenteren was informeel maar vooral professioneel. Josje is een vakvrouw die haar hart volgt en haar hart verloren heeft aan Italië. En dat is te merken!

Recensie Ina en Susanne:

Op 10 augustus 2018 hebben wij een wijnproeverij georganiseerd. De wijnproeverij onder leiding van Josje met wijnen uit Zuid-Italië was een groot succes. Het is heel speciaal en leuk om dit met een groep geïnteresseerde vrienden te doen.

Josje liet ons kennis maken met heerlijke biologische, pure wijnen uit Sicilië, Sardinië, Puglia en Campania. Er waren nog wel meer streken mogelijk, maar we hebben ons tot deze beperkt. Het waren mooie witte, rosé en rode wijnen, veelal afkomstig van kleinschalige wijnboeren.

Josje inspireerde ons met haar kennis en verhalen over de verschillende wijngebieden en de verschillende karakters van de wijnen, o.a. afhankelijk van de druivensoorten maar ook de grondsoort waarop de druivenranken verbouwd worden. Uit alles komt haar passie en liefde voor Italië en in het bijzonder de Italiaanse biologische wijnen naar voren.

Mooi is te ontdekken hoe smaakvol de biologische wijnen zijn; met kwaliteit en respect voor de natuur in één. Informatief, leuk en lekker is hoe je de wijn moet ruiken en proeven. In combinatie met de informatie die je van iedere wijn krijgt, leer je de specifieke eigenschappen ervan bewust te proeven en hierdoor anders dan je gewend bent te beleven en waarderen.

Kortom deze wijnproeverij is echt een aanrader!

Susanne Raymakers

Over een Wijnproeverij voor de Zonnebloem:

Ik ben in contact gekomen met Josje via de Beursvloer in Utrecht, waar bedrijven en vrijwilligersorganisaties met elkaar in contact kunnen komen. Daar heeft zij ons een wijnproeverij aangeboden. In december 2011 heeft Josje een wijnproeverij gegeven voor de bestuursleden van de Zonnebloem van Utrecht. Informatie over de wijnen en Italië werden afgewisseld met tijd om even te praten met bestuursgenoten. Josje heeft veel kennis over wijnen, streken, druiven, etc die zij op een leuke manier met ons deelde. Zij is prettig in de omgang en speelt goed in op de groep, bijvoorbeeld wat betreft de hoeveelheid informatie. Het was een zeer geslaagde avond, een wijnproeverij bij Profondo (= Divino Natura) is zeker aan te bevelen!

January 31, 2012, Marjan was Josje’s client

Marjan van Maanen - de Lange

Projectleider at Zorgbelang Zuid-Holland

Een wijnproeverij van Josje is een leerzame en bijzonder gezellige ervaring!

Rachel Heijnen

Directeur VVM, netwerk van milieuprofessionals

Testimonial  over webinar ” wees zen en leer wijnproeven”:

“Het webinar van Josje was verrassend informatief en liet een blijvende geur en smaakervaring na. Het was mijn eerste kennismaking met de wereld van wijn en ik was verrast hoe de geur en smaak van wijn in korte tijd kan veranderen. De enthousiaste, passievolle uitleg van Josje over het hoe en waarom en haar humor bij het beantwoorden van de vragen maakten het aanstekelijk. Ik had niet verwacht dat een dergelijke ervaring in een webinar opzet te vatten was en dat ik zoveel zou opdoen over wijn in zo’n korte tijd. De ervaring om dit samen met vrienden te doen met Josjes begeleiding online was bijzonder en kan ik zeer aanraden. Als leek leer je in een heel korte tijd heel veel over vinologie!”

Edwin Jansen

over wees zen en leer wijnproeven:

Het webinar was leuk en interessant (wij hebben wat ‘benen’ langs het glas laten gaan ).

Het was wel te veel voor 1x. Kun je makkelijk 5 webinars van maken.

Jacqueline te Brake

Over een door mij georganiseerde en begeleide Wijn & Cultuurreis in Toscane:

Ik heb Josje leren kennen op een Wijn en Cultuurreis in Toscane. Het is een gedreven reisleidster die zowel op het gebied van de Italiaanse cultuur, als op het gebied van Italiaanse wijnen een expert is. Ze heeft ons meegenomen naar de beste en mooiste wijnhuizen van Italië. Een reis om nooit te vergeten.

July 21, 2010, ing. Hennie was Josje’s client

Hennie Tuiten

Ingenieur

 recensie  over op maat gemaakt wijn-gastronomie programma in Toscane & Firenze/ Florence bezoek:

Wij hebben een prachtige vakantie in Toscane beleeft die op maat samengesteld was door de Italië kenner bij uitstek; Josje. We regelde voor ons een prachtige plek om te slapen AgriTourismo. We hebben geweldige kooklessen gevolgd bij ene kleine kookstudio. Stefania gaf ons een kijkje in de pure biologische Italiaanse keuken.

Ook hebben we een biologische wijngaard  bezocht waar we een rondleiding en proeverij gehad hebben.

En ook de biologische kaasmakerij was heel bijzonder.

Ook de tips voor het bezoeken van bepaalde steden en evenementen waren zeer welkom.

Mede door de goede organisatie van Josje hebben we een prachtige vakantie gehad in het mooie Toscane.

Over Firenzebezoek met Josje als gids:

We spraken af op Piazzale Michelangelo van waaraf je een prachtig uitzicht over de stad hebt met haar prachtige monumenten. Daarna daalden we af naar beneden, wilden de fresco’s van Pontormo in de Santa Felicita (Capponi kapel) bekijken maar die bleken bij een tentoonstelling te zijn. We hebben koffiepauze op het Santo Spiritoplein gehouden, waar we de Santo Spirito kerk hebben bezocht, met een van de allereerste jeugdwerken van Michelangelo, het houten kruisbeeld van Christus (wat hij maakte voor de prior als dank). Daarna naar de overkant, op de brug hadden we een prachtig zicht op de Ponte Vecchio. We zijn toen eerst door gelopen naar via Cavour om de fresco cyclus van Johannes de Doper van Andrea del Sarto te bekijken, in prachtige grijs en groen tinten. Josje had deze plek net buiten het centrum speciaal voor ons geselecteerd omdat we zeer geïnteresseerd waren in fresco’s/grisalles. Voordeel van zo’n betrokken gids ☺ Daarna richting San Lorenzo complex (kerk, daar achter kapellen, bibliotheek, en de hele leermarkt), waar we vlak bij de Mercato centrale hebben geluncht op het plein bij Zaza waar Josje natuurlijk de betere restaurantjes wist. Doordat Josje de taal goed beheerst konden we genieten van een bijzonder lekkere Italiaanse lunch. Daarna zijn we naar de Duomo gelopen en heeft een en ander over de koepel en het verhaal daarachter verteld (Brunelleschi) en we zijn geëindigd bij het Piazza della Signoria met uitleg over de beelden in de Loggia dei Lanzi, over het Palazzo Vecchio en de David (kopie) van Michelangelo. We hadden zo veel gezien dat ons hoofd helemaal vol zat van de beelden van een prachtig Firenze. Nadat we afgesloten hadden met een heerlijk Italiaans ijsje namen we afscheid van Josje.

 Bedankt Josje Bert en Karin Tuiten, Luttelgeest. 

Karin Tuiten

Over wijnhuisbezoek & mij als gids te Firenze

Velen doen een stedentrip naar Florence en verdrinken vervolgens in het moois en de drukte. Wij ( een burengroep van 10 personen uit Wageningen) deden het in 2016 anders. We huurden een villa ( met kok) in Castelfiorentino wat ca 60 km van Florence ligt in een prachtige Toscaanse omgeving. Natuurlijk wilden we Florence bezoeken maar ook wilden we genieten van de mooie Toscaanse wijnen. Josje heeft ons daar bij begeleid. Een ontvangst, rondleiding, proeverij en lunch bij een wijnhuis  in Montecarlo ( vlak bij Lucca) was een feest. In de middag nog even Lucca bezocht wat ook heel bijzonder is. De volgende dag naar Florence. Josje wachtte ons op bij Piazza Santa Croce. Zij leidt ons vakkundig door het oude centrum en vertelt ons vele geheimen over de geschiedenis van Fliorence. Het hoogteprunt wordt een bezoek aan de Vasari gang boven de Pontevechia. Zéér beperkt toegankelijk en in groepjes van ca 20 personen met begeleiding van een gids en bewaker hebben we dit mooie erfgoed mogen bewonderen. De Arno en de drukte onder ons, met alle mooie doorkijkjes, maakte de dure toegangskaarten meer dan waard.

Een heerlijke Toscaanse  lunch in een typisch door Josje geselecteerd restaurant, waarna we de Bobolli tuinen en Palazzo Pitti nog bezocht hebben.

Een geweldige trip mede dank zij de deskundige en prettige begeleiding door Josje Oostrom.

EEN AANRADER!

Harrie van Lieshout

VSP

Op ons tuinfeest vroegen wij Josje de wijn en de muziek te verzorgen. De wijnen hebben we samen uitgezocht en zo leerden wij en passant ook nog wat over italiaanse wijnen! In Josje vonden wij een ware wijnkenner die ons hielp de juiste keuzes te maken. De gasten waren bijzonder enthousiast over de diverse wijnen die geschonken werden. Als DJ moshje verzorgde Josje op ons…more

Fiene van Loock

sociaal ondernemer, pionier & trainer | domein: sociale innovatie