Ik heb bij Josje en Masterclass Natuurwijnen gevolgd.
Het was een gezellige, ongedwongen manier van presenteren, informeren en uitleggen. Heel professioneel, maar wel gezellig.

De wijnen welke ze had geselecteerd gaven een duidelijk beeld wat Natuurwijnen zijn. Hoe ze ruiken en proeven en hoe dat komt.

Mocht je meer ov er Natuurwijnen willen weten, Echt een aanrader

Gert Jan de Snoo

Biowineonline

“Voor degenen die meer willen weten over natuurlijke wijn, kan ik de masterclass van Josje van harte aanbevelen! Josje heeft een grote kennis van natuurwijnen en van Italië!”

Gina Botta

Wine educator, wine blogger with a passion for native Italian grapes., La Botta wijnavonturen

14 september start voor het eerst de nieuwe en unieke cursus natuurwijn van vijf avonden waarin je alles- nou ja, heel veel:) leert over (Italiaanse) natuurwijn.

Als je werkt (of wil gaan werken) met natuurwijn mis je wellicht goede achtergrond info en is het een kwestie van -‘zelf- opvoeding’ voornamelijk door veel proeven en info van importeurs. Wellicht heb je een sommelieropleiding gedaan (Ik de Italiaanse van de AIS) en/of de vinologen opleiding, maar daar komt natuurwijn nog niet echt aan bod er is er vaak nog sprake van vooroordelen. Online is het een ‘casino’ aan info. Of ben je gewoon een enorme liefhebber.  Wil je serieus meer begrijpen?

Zelf verkocht ik mijn eerste natuur- & oranje wijnen al in 2011, en in 2014 tijdens mijn rondreis raakte ik definitief ‘bekeerd’ en heb sindsdien heel veel Italiaanse natuurwijnmakers bezocht en ontelbaar veel natuurwijn geproefd de afgelopen jaren in Italië, tijdens de vele beurzen en evenementen, me zoveel mogelijk verdiept door volgen van masterclasses, trainingen e.a., heel veel lezen en natuurlijk blijven proeven. 

Wat gaan we doen? Kijken naar definities & erkenning & de geschiedenis – over de pioniers (in Frankrijk) en vooral Italië uiteraard.  We bespreken en proeven de meer tot de verbeelding sprekende verschillende smaken en typen / stijlen, van fris/zuiver tot glou-glou, funky tot extreem in oranjewijn,  bubbels – van frizzanti, rifermentati, prosecco col fondo tot metodo ancestrale, een les is gewijd aan sulfiet: wel, niet- hoeveel- ervaar de verschillen . Je leert door te proeven wat het effect is van sulfiet op een wijn. Je merkt het verschil tussen wijn gemaakt met toegevoegde sulfiet en zonder toegevoegde sulfiet.

Oranjewijnen- of amberwijnen- ze zijn ín en uiteraard gaat er veel aandacht naar uit, ook tijdens deze cursus. Leer meer over de geschiedenis, de rol van Friulo hierin & ervaar de verschillen tussen de mate van schilweking-
Het maakt nogal uit of een wijn een paar dagen, een week,
Een maand of nog veel langere schilweking heeft gehad. Uiteraard heeft ook het type druif en het terroir zijn rol. Speciale aandacht voor Friuli, Emilia Romagna en bijvoorbeeld de zeer interessante Timorasso-druif uit Piemonte. 
Wat is de rol van amforen/terracotta? Heeft alle Oranje wijn gerijpt in amforen of in hout? Vele vragen die aan bod komen.

 Wil je graag alle ins en outs weten van Italiaanse natuurwijn & oranjewijn? Zo puur en authentiek mogelijke wijnen leren kennen en (aan je gasten laten) proeven? 

Dan is dit de cursus voor jou!

 • Je maakt kennis met een unieke selectie vini naturali uit Italia– gebaseerd op mijn bezoeken en proefervaringen. 

 

Wanneer:  

Sept 14, 21, 28e

Okt: 5, 12

Dinsdagavonden van 19.45 tot 22.15 uur

Uiteraard maar plek voor beperkt aantal mensen, dus wees er snel bij!

Min. Aantal 10 – max. 15 personen

Investering: Early bird prijs €245,45 ex BTW  prijs incl. BTW: €297,

Prijs wordt €350,-

 Inclusief proefwijnen, circa 6/7 per avond.

Waar:  Db’s  ( in de opkamer) ,

CAB-Rondom 100, 3534 BE Utrecht

Is op 100 m van station Zuilen, gratis parkeerplaats voor de deur.

Klik hier om je aan te melden!

 

Of volg de cursus live online ( eventueel) in je eigen tempo. Kijk en proef thuis alle wijnen. Ik stuur je ze op.  Het aantal plaatsen is beperkt. Wees er snel bij!

P.s. als je nog helemaal onbekend bent met natuurwijn raad ik je aan om eerst de introductie te volgen, die op 7 september plaats vindt. Zie : https://www.divinonatura.nl/italiaanse-natuurwijn-masterclass/

 

 

Over Mij:

 • Al ruim 25 jaar een nieuwsgierigheid naar Italiaanse wijnen , en een besluit om alleen nog maar wijn te drinken ergens rond mijn 24e, met als de keuze aan mij lag Italiaanse wijnen vanwege vergaande verscheidenheid in wijndruivensoorten.
 • Eerste lichting Italiaans sommelier AIS in Nederland sinds januari 2009 -en nog steeds een van de weinigen in Nederland- het ging mij vooral om de focus op Italiaanse wijndruiven
 • Fulltime in Italië gewoond van 2014- 2019, waarvan het eerste jaar het hele land rond reizend voor bezoeken aan wijngebieden & wijnmakers. Wie is er zo gek dat zij met haar auto heel Italië doorkruist van Noord tot diep Zuid? 
 • Van 2015-2019 een ongelofelijke hoeveelheid natuurwijnbeurzen & evenementen in Italië bezocht en heel veel geproefd:) O.a. ook 2 beurzen & congressen over wijn in amforen/terracotta bezocht.
 • Bezoek aan Oranjewijnfestivals, zowel in Italië als inmiddels ook in Nederland, waar je natuurlijk een enorme hoeveelheid Oranjewijnen achter elkaar kunt proeven, waardoor je inzicht flink toeneemt (en stroeve mond van tannines ookJ )
 • Ik verkocht in 2011/2012 al mijn eerste Oranje wijn van Ronco Severo uit Friuli (dat was tevens sinds mijn eigen eerste kennismaking met zijn Natuurwijnen)
 • Diverse masterclasses gevolgd: over Oranjewijn van Simon Woolf , van Marcel de Cocq over Oranje wijntijdens wineprofessional , van Adriano Zago, biodynamisch wijnconsulent over wijn in amforen/terracotta & over biodynamie, van Attilo Scienza over mineraliteit, diverse masterclasses van Fred Nijhuis, Hein Sas, Lars Daniels over terroir e.v.a
 • In 2019 eerste editie van het Italiaanse Natuurwijnfestijn in Utrecht succesvol georganiseerd
 • In voor- en najaar 2020 enkele masterclasses verzorgd over Italiaanse Natuurwijn & Oranjewijn
 • Organisator van wijn (& gastronomie) reizen in Italië sinds 2007
 • Verzorging van cursussen Italiaanse wijnen sinds 2011
 • Adviseur voor selectie/ import van biologische wijnen voor Pura Passione e.a.
 • Gewerkt als wijnadviseur voor de Kasteelhoeve (2008-2010)
 • Verzorging van Italiaanse wijnproeverijen en workshops sinds 2008
 • Italië-fan sinds 1987!

 

 

Josje naast oude wijnrank