Masterclass over Italiaanse Natuurwijnen & Oranjewijnen :

wat zijn dat, en wat zijn de verschillen tussen biologische, biodynamische en Natuur(lijke) wijnen?

Maak in de ochtend kennis met wijn gemaakt zonder toegevoegde sulfieten, en ik licht een tipje van de sluier op over Oranje wijn. In de middag duiken we diep in de Oranjewijnmaterie

Werk je al met Italiaanse wijn & ben je nieuwsgierig naar Natuurwijn en wil je daar meer mee doen? 

  • Geniet je graag, maar wel bewust?
  • Droom jij ook van een wereld die schoner en gezonder is? En wil je daar zelf het liefst aan bijdragen in elk geval met je keuzes en dat overbrengen op je gasten/klanten?
  • Wellicht verkoop/werk je al bio, maar vraag je ja af hoe dat nou zit met biodynamische wijn en natuur wijn?

Wat leer je vandaag:

  • Je leert de verschillen tussen conventionele, biologische, biodynamische en natuurwijnen. Wat zijn de verschillen in hoe ze worden gemaakt, wat er wel en niet in kan zitten/ toegevoegd (buiten vergist druivensap…), gezondheids- en milieuvoordelen etc.
  • Aan de hand van een wijndruif, de nobele Fiano druif uit het Zuiden (Campania voornamelijk) laat ik je ook de verschillende methoden proeven. Het zal interessant zijn om te ontdekken of je de verschillen ook daadwerkelijk proeft.
  • Diezelfde Fiano druif laat ik ook proeven in een Oranje variant, kortom met langere schilweking. Dus je leert & proeft meteen hoe dat smaakt en hoe totaal anders dat is dan een ‘gewone’ witte wijn.
  • Je leert door te proeven wat het effect is van sulfiet op een wijn. Je proeft van dezelfde Fiano druif een wijn gemaakt met toegevoegde sulfiet en zonder toegevoegde sulfiet

middagsessie: Oranje wijn- wat is dat nou precies, hoe wordt het gemaakt, hoe en waar is het ontstaan ?

– En vooral hoe smaakt dat?

Leer verschillen tussen de mate van schilweking-

Het maakt nogal uit of een wijn een paar dagen, een week,

Een maand of nog veel langere schilweking heeft gehad. Uiteraard heeft ook het type druif en het terroir zijn rol.

Is alle Oranje wijn Natuurwijn? Heeft alle Oranje wijn gerijpt in amforen of in hout? Vele vragen die aan bod komen.

Het gaat dus om langere schilweking bij witte wijnen. In de schillen zitten o.a. tannines waardoor je je voor kunt stellen dat er een compleet ander wijntype ontstaat op deze manier. En dat is ook zo!

Deze wijnen zijn anders: zitten vol leven, spanning, frisheid of juist rijpheid, interessante geuren en smaken die veel dieper zijn dan die van de conventionele wijn. Deze oranje wijnen zijn als eerste in Friuli gesignaleerd,  in het Noord- Oosten van Italië, het grensgebied met Slovenië en Kroatië. Deze wijntraditie stamt dan ook uit Oost-Europa en is nu een manier voor deze wijnlanden geworden om zich te onderscheiden. De producenten van deze wijnen uit Friuli werden aanvankelijk sceptisch bekeken, maar oogsten tegenwoordig meer succes. Er is zelfs een boek verschenen wat exclusief over Oranje/ Amberkleurige wijnen gaat.

😊Je proeft 12 14 wijnen, waarvan een paar bio en bd, de meeste zijn natuurwijn. 

Wanneer:  Dinsdag 10 Maart van 10.00 tot 12.30  en smiddags verder met de Masterclass Oranje wijnen van 13.30 uur tot 16.00/16.30 uur.

Waar: Werfkelder Volksuninversiteit, Nieuwegracht 41 Utrecht

Prijs €84,- ex BTW  p.p. inclusief proefwijnen, voor de hele dag. Je kan ook alleen aan de ochtend of middagsessie meedoen (smorgens €37,- ex btw, smiddags €47 ex btw).

Aantal deelnemers: min. 10- max. 16 personen

Aanmelding: stuur een mail naar divinonatura@gmail.com

 

  

Masterclass Oranje Wijnen

Oranje wijn- wat is dat nou precies, hoe wordt het gemaakt, hoe en waar is het ontstaan ?

– En vooral hoe smaakt dat?

Leer verschillen tussen de mate van schilweking-

Het maakt nogal uit of een wijn een paar dagen, een week,

Een maand of nog veel langere schilweking heeft gehad. Uiteraard heeft ook het type druif en het terroir zijn rol.

Is alle Oranje wijn Natuurwijn? Heeft alle Oranje wijn gerijpt in amforen of in hout? Vele vragen die aan bod komen.

Het gaat dus om langere schilweking bij witte wijnen. In de schillen zitten o.a. tannines waardoor je je voor kunt stellen dat er een compleet ander wijntype ontstaat op deze manier. En dat is ook zo!

Deze wijnen zijn anders: zitten vol leven, spanning, frisheid of juist rijpheid, interessante geuren en smaken die veel dieper zijn dan die van de conventionele wijn. Deze oranje wijnen zijn als eerste in Friuli gesignaleerd,  in het Noord- Oosten van Italië, het grensgebied met Slovenië en Kroatië. Deze wijntraditie stamt dan ook uit Oost-Europa en is nu een manier voor deze wijnlanden geworden om zich te onderscheiden. De producenten van deze wijnen uit Friuli werden aanvankelijk sceptisch bekeken, maar oogsten tegenwoordig meer succes. Er is zelfs een boek verschenen wat exclusief over Oranje/ Amberkleurige wijnen gaat.

 Wanneer:   Vrijdagavond 13 Maart van 19.45- 22.15

Waar: Werfkelder Volksuninversiteit, Nieuwegracht 41 Utrecht

Prijs nu: €47,- p.p. inclusief proefwijnen

Aantal deelnemers: min. 10- max. 16 personen

Aanmelding: stuur een mail naar divinonatura@gmail.com

 

 

Masterclass Wijn gemaakt in amforen:

een mode verschijnsel of eeuwenoude traditie?

 Terracotta amforen, GiARRE, Quevri, Dolia, Talia of zelfs – Porcelein of Steen,

Waar gaat dat heen?

Waarom kiezen wijnmakers voor het maken van wijn in terracotta? (de wijnen fermenteren en/of rijpen in terracotta amforen), wat voor voordelen heeft het?

Smaakt wijn uit amforen anders dan wijn gemaakt op staal, cement en/of hout?

Momenteel wordt er her en der beweerd dat wijnen gemaakt in amforen in de mode zijn, als een soort van gril die weer voorbij gaat. Als je bedenkt hoe ver de traditie terug gaat dan is dat een licht bizarre gedachte. Er zijn meerdere redenen om voor amforen te kiezen. Teruggrijpen op traditie, geen houteffect in je wijn willen, maar wel een langere rijping nodig hebben (vaak met schilweking). Niet met staal of plastic willen werken omdat dat niet natuurlijk is e.d.

 In deze masterclass sta ik stil bij deze vragen en neem ik je mee in de geur/smaak/ grootte verschillen, nadat ik gefascineerd ben geraakt door deze interessante wijnen. Gebaseerd op vele wijnmakers bezoeken & twee wijnbeurzen die volledig in dit teken staan.

 

 Wanneer:  Dinsdag 24 Maart 2020, van 14.00 uur tot 16.30 uur 

Waar: Werfkelder Volksuninversiteit, Nieuwegracht 41 Utrecht

Prijs nu: €47,- p.p. inclusief proefwijnen

Aantal deelnemers: min. 10- max. 16 personen

Aanmelding: stuur een mail naar info@divinonatura.nl

 Masterclass (effect van) Sulfiet of niet?

 Wat is het effect van toegevoegde sulfiet op wijn en vooral : wat is het verschil als er minder of helemaal geen sulfiet wordt toegevoegd?

Waarom is sulfiet nodig/ of toch niet? En hoe zit het met de hoofdpijn die aan de sulfiet wordt toegeschreven? 

 In deze masterclass gaan we uitgebreid onderzoeken en proeven hoe zich dit allemaal uit met diverse voorbeelden. Met wijnen van een druivensoort op een rij, om de verschillen duidelijker te kunnen merken. 

Wanneer:  Dinsdag 31 Maart 2020, van 14.00 uur tot 16.30 uur of Vrijdagavond 27 Maart van 19.45- 22.15

Waar: Werfkelder Volksuninversiteit, Nieuwegracht 41 Utrecht

Prijs nu: €37,- p.p. inclusief proefwijnen

Aantal deelnemers: min. 10- max. 16 personen

Aanmelding: stuur een mail naar info@divinonatura.nl

 

 

 

Cursus  Italiaanse wijnen voor

gevorderde liefhebbers & professionals

Verdieping voor gevorderden 

  • Je hebt je wijncertificaat gehaald ( of bijvoorbeeld met sommelier of vinologen opleiding bezig of gehaald) en je wilt graag je kennis van Italiaanse wijnen & wijndruiven verder verdiepen.
  • Je  werkt in de (Italiaanse) horeca en je wilt graag je specifieke kennis van Italiaanse wijngebieden verdiepen.
  • Je hebt een (horeca/slijters/importeurs) zaak en wilt graag originelere keuzes aan kunnen bieden, en bent op zoek naar onbekende (re) druivenrassen

Bewuste Keuzes

  • Je wilt graag goede keuzes maken voor het milieu (en gezondheid), maar ook zeker weten dat de wijn echt lekker is.
  • Je wilt met jouw keuze bijdragen aan het milieu/ duurzaamheid- in deze cursus zijn de voorbeelden vrijwel uitsluitend bio (of bd/ natuur)

 Wijn Cursus  Italiaanse wijnen voor professionals –

vergelijkbaar met Niveau 2  van de Italiaanse Sommelier opleiding:

wijngebieden & druivensoorten van Italië

Deze cursus is bedoeld voor gevorderden, dat wil zeggen liefhebbers en professionals die reeds bekend zijn met vinificatie technieken etc. Mensen die Italië als wijnland ook al kennen en die graag dieper willen gaan en meer willen weten over de verschillende wijngebieden in Italië en vooral ook meer verschillende druivenrassen willen leren kennen. Meer nuances in de deelgebieden, en ook ruim aandacht voor andere streken (buiten de voor de hand liggende als Piemonte en Toscane). Je bent al bekend met de Barolo’s , Amarone’s en Brunello’s, de grote namen, de bekendste druivensoorten.

Dit is een zelfstudie cursus met 10,5 uur aan videomateriaal.  Er zijn  mogelijkheden om aanvullende ondersteuning te krijgen.

Voor details en aanmelden klik hier 

Klik hier voor details en aanmelden

Uiteraard is het ook mogelijk om mij voor je bedrijf of voor een groep(je) in  te huren en deze cursus live op locatie aan te bieden.

 

Fresco buitenmuur Cos

Voor meer beginnende wijn-/ Italië liefhebbers:

 Als je van verscheidenheid houdt, en originaliteit dan is Italië je wijnland waar waanzinnig veel te ontdekken valt. Ik neem je graag mee op reis! In de wereld zijn naar schatting meer dan 8000 druivensoorten, en zeker meer dan 1000 zijn daarvan in Italië te vinden, het land is zeer rijk bedeeld! 

  • Je wilt je niet geïntimideerd voelen door de (overweldigende) keuze aan (Italiaanse) wijnen in het (supermarkt)schap.
  • Je wilt je graag zekerder voelen in je keuzes bij aankoop van wijn en niet geïntimideerd.

Op zoek naar originaliteit

  • Je houdt van authentiek en kan niet wachten om kennis te maken met al die onbekende druivensoorten en wijnen die Italië te bieden heeft.
  • Je bent nieuwsgierig en wil graag vooral meer weten, je kennis vergroten van Italiaanse wijnen.
  • Je bent een wijnliefhebber en wil graag je kennis van Italiaanse wijnen verdiepen.

Bewuste keuzes

  • Je wilt graag goede keuzes maken voor het milieu (en gezondheid), maar ook zeker weten dat de wijn echt lekker is.
  • Je wilt met jouw keuze bijdragen aan het milieu/ duurzaamheid

Vakantie inspiratie

  • Je gaat op vakantie naar Italië en je wilt graag goed voor bereid zijn om mooie wijnen aan te kunnen kopen ter plekke.
  • Je houdt van Italië, de cultuur en wilt ook graag meer weten van de wijnen.
  • Je hebt ideeën om naar Italië op vakantie te gaan en daar ook wijngebieden te bezoeken, dus je wilt graag inspiratie op doen.

Eten & wijn (leren) combineren

  • Je houdt van Italiaans eten en wilt ook graag meer weten van de wijnen en hoe deze te combineren.

 

Live wijncursus in Amersfoort:

In Januari start in Amersfoort een live-cursus van 3 avonden waarbij ik Noord, Midden en Zuid Italië in vogelvlucht behandel. Uiteraard kan dit alleen samenvattend zijn, maar als kennismaking en om verrassende wijnen te proeven is het natuurlijk zeer geschikt. Deze kennismakingscursus zal ook online beschikbaar komen.  Start woensdagavond 15 januari.

Lees hier verder voor meer info en aanmelding

 

 

steile wijnhellingen in Trentino
kurk met tekst in ground we trust