Blog

Ben jij ook bang voor de gevolgen van GMO?

by Josje van Oostrom | mrt 29, 2018 | nieuws |

Ben jij ook bang voor de gevolgen van gmo? En wat kun je doen?

Ik hou niet van bangmakerij, en ben ook bij voorkeur voor iets en niet tegen iets. Maar als het gaat om dingen die me aan het hart gaan, mijn waarden dan ben ik wel graag goed geïnformeerd zodat ik betere keuzes kan maken. Onlangs bereikte ons het nieuws dat de fusie deal tussen Monsanto en Bayer doorgang kan vinden wat de Europese commissie betreft (onder enkele voorwaarden waar ze ongetwijfeld aan gaan voldoen). Een huwelijk uit de hel? Monsanto, de makers van Roundup glyfosaat waarvan inmiddels bekend is dat het kanker veroorzaakt (er zijn diverse studies die dat aantonen) en een onlangs verschenen studie toont aan dat als je producten hebt gebruikt die van gmo teelt afkomstig zijn dat het je DNA kan veranderen. Dat vind ik nogal een enge gedachte. Net als het feit dat Bayer medicijnen tegen kanker produceert en ze dus de ideale combi hebben, waarbij natuurlijk alle studies en berichten over het feit dat glyfosaat kanker kan veroorzaken worden gebagatelliseerd en afgedaan als onnauwkeurig of wat dan ook.

Bijensterfte op grote schaal

Vorig jaar verschenen een aantal artikelen over bijensterfte op grote schaal, o.a. in Canada waar 37 miljoen bijen stierven enkele dagen nadat een gm maisveld was aangeplant in buurt van de kasten. Bayer Crop science produceert neonicotinoïde pesticiden, die het immuunsysteem van bijen en hun richtingsgevoel beschadigen, wat resulteert in massale sterfte. Het zijn gecoate zaden waaruit planten groeien met name maïs, soja en koolzaad – met neonicotinoïden in al hun weefsels. Het is gericht tegen vraatinsecten. Maar het gif komt ook in andere gedeeltes terecht, zoals in het stuifmeel, nectar en sap. En zo worden ook insecten getroffen voor wie het niet bedoeld is. Niet alleen bijen, maar ook sluipwespen en roofkevers, de vijanden van schadelijke insecten.

Robotbijen

Maar misschien is het wel voor de bijen bedoeld….wat bleek onlangs? Dat Monsanto al jaren lang onderzoek bij Harvard stimuleert wat leidt tot zogenaamde ‘bijenrobots’ die bedoelt zijn om mechanisch een ander te gaan bestuiven, aangezien de bijen die dat normaal op natuurlijke wijze verzorgen , aan het uitsterven zijn (maar daar kunnen zij natuurlijk niks aan doen). Voordeel van deze robots is dat ze natuurlijk immuun zijn voor al die chemische troep die de bedrijven gebruiken en propageren. Zelfs Walmart heeft een patent aangevraagd voor een robijtbij en wil hele zwermen gaan bouwen (nieuws van 10 dagen geleden..)

Wat kun je wel doen?

De meer dan een miljoen handtekeningen hebben niet geholpen om de fusie tegen te houden, het machts- en invloedsblok is te groot. Wat kun je nou wel doen? Uiteraard zoveel mogelijk kiezen voor niet gmo. Biologisch geteelde producten zijn dan een zekerdere keuze omdat gmo in strijd is met de richtlijnen voor biologische teelt. Ik zou verder gaan en indien mogelijk kiezen voor kleinschalig en bij voorkeur biodynamische teelt waarbij biodiversiteit en het terugbrengen ervan een belangrijke factor is. Zo zijn er diverse biodynamische wijnboeren die ook bijen houden voor de honing en om bij te dragen aan goede natuurlijke bestuiving. En sommigen hebben ook ‘oude’ graansoorten weer op de kaart gezet en telen deze voor meel voor brood en pasta en dergelijke. Een studie uit 2017 laat zien dat wilde gisten die gebruikt worden bij natuurlijke fermentatie van natuurlijke wijnen een potente antischimmelwerking hebben. Kortom stimuleer deze boeren waarbij je in elk geval een stuk van je eigen gezondheid waarborgt, en zorg voor de natuur.

 

Wijn drinken zonder hoofdpijn

Wijn drinken zonder kater later

Gezellig wijn drinken, als het goed is smaakt de wijn op dat moment goed. In principe wil je met mate drinken en genieten. Vooral in combinatie met eten, zoals het ook oorspronkelijk bedoeld is. Er zijn echter ook wel eens momenten dat het extra goed smaakt, dat het heerlijk weer is, dat je goed gezelschap hebt, iets te vieren.. of je bent gewoon uit en dan doe je het niet een spaatje toch?

Soms is het al ter plekke dat je denkt, vind ik dit echt lekker? Valt dit goed? Pas schreef een vriendin nog op haar tijdslijn dat ze even niet aan wijn moest denken omdat ze een rode wijn had gedronken ‘die zwaar viel’. Dat is toch jammer? En soms wordt je de volgende dag wakker, na een avondje stappen, met een geweldige hoofdpijn. Is het de alcohol die je hersens heeft uitgedroogd? Ik drink altijd water naast mijn wijn om dat effect te verhelpen, maar dat is niet altijd genoeg.  Heb je gewoon teveel gedronken? En is het gewoon lijdzaam wachten tot het voorbij is… tenzij je antikater-middelen kent die werken..

Of zou het er ook aan kunnen liggen dat de wijnen die geschonken zijn dusdanige ingrediënten hebben dat hoofdpijn een must is… en heel misschien kan het ook wel zonder?! Als je denkt dat wijn alleen vergist druivensap is wat alcohol is geworden, dan moet ik je teleurstellen. Er is een hele batterij (hulp) stoffen toegestaan bij het ‘maken’ van de wijn in wijnkelders. Bij normale, conventionele wijnen wordt er bovendien van alles gespoten in de wijngaarden, en sommige producten komen niet alleen op het blad/ de wijnranken terecht maar ook in de sapstroom zelf, en dus in de druiven uiteindelijk (en ook in het grondwater etc, maar dat is weer een verhaal apart). Dus daarmee krijg je al een residu van chemische bestrijdingsmiddelen binnen als je normale, conventionele wijn drinkt.

Biologische (gecertificeerde) wijnen een oplossing?

Niet alle wijnmakers die biologisch werken zijn gecertificeerd, om diverse redenen. Maar als je dan wel voor dat biologische etiket kiest, kun je dan ‘veilig’ wat meer drinken? Biologisch geeft geen garantie bijvoorbeeld voor laag gebruik van sulfiet. Helaas is bij de nieuwe wet voor biologische wijnen een versoepeling ingetreden voor de toegestane hoeveelheid sulfiet die toegevoegd mag worden. Een van de redenen waarom velen biologisch lang niet ver genoeg vinden gaan. De hoeveelheden schurken dicht tegen de toegestane porties in conventioneel aan.

Sulfiet

Sulfiet is een verzamelterm voor alle stoffen met zwavel. Het wordt toegevoegd tijdens het wijn maken, omdat het twee functies heeft: Ten eerste beschermt sulfiet de wijn tegen oxidatie, waardoor deze fris en fruitig blijft.  Ten tweede voorkomt het de groei van ongewenste bacteriën en schimmels, wat de wijn zuiver houdt.

Er bestaan geen wijnen zonder sulfiet. Dat is omdat sulfiet vanzelf bij de gisting vrijkomt, en dus van nature in elke wijn zit, zelfs als de wijnmaker het niet gebruikt. Wel voegt een enkele wijnboer uit principe geen sulfiet toe. Op het etiket staat dan “geen sulfiet toegevoegd” .De meeste natuurlijke wijnmakers werken zo schoon mogelijk en voegen zo min mogelijk sulfiet toe. Als de wijnen voor uitgifte geanalyseerd worden kan het voorkomen dat zelfs degenen die geen sulfiet hebben toegevoegd hebben toch een vrij hoog natuurlijk niveau hebben, en dan mag er niet meer op het etiket geschreven worden dat er geen sulfiet is toegevoegd. Hoe dubbel is dat? Zo valt een fles waar bijvb maar 15 mg in zit onder zelfde regel als een waar bijna 200 mg in zit.

Er wordt wel eens beweerd dat sulfiet niet zo belangrijk is, dat er andere producten zijn waar het ook (veel) in toegevoegd wordt, zoals bij vleeswaren, gedroogd fruit (zoals pruimen e.d.) en dat het allemaal zo’n vaart niet loopt. Maar het is bij dat soort beweringen de vraag, van wie komt het vandaan? Wie is erbij gebaat als er wel ‘gecorrigeerd’ kan worden. En het probleem zit em juist in de totale hoeveelheid vermoed ik, je drinkt niet 1 glas wijn op dat moment, en misschien eet je er ook wel vleeswaren bij…En als je (over) gevoelig bent of een allergie hebt is het helemaal een ander verhaal.

Goed, biologisch geeft dus geen garantie voor een laag gehalte aan sulfieten in de wijn. Helaas mag je als wijnmaker geen exact gehalte op de fles zetten (tenzij je lager dan 10 mg uitkomt). Maar er is nogal een verschil tussen die 10 mg en de max in conventioneel, bio en natuurlijk.

In conventioneel is toegestaan:

160 mg per liter voor rode wijnen (restsuikers onder 5 g/l) /210 mg per liter voor rode wijnen (restsuikers 5 g/l of meer)

210 mg per liter voor witte of rosé wijnen (suikers onder 5 g/l)/ 260 mg per liter voor witte of rosé wijnen (suikers 5 g/l of meer)

In bio is toegestaan:

100 mg per liter voor rode wijnen (restsuikers onder 2 g/l) /120 mg sulfiet 2 – < 5 gram suiker

150 mg per liter voor witte of rosé wijnen (suikers onder 2 g/l) / 170 mg sulfiet > 5 gram suiker

Alle andere biologische wijnen mogen 30 mg/liter totaalsulfiet minder bevatten dan de overeenkomstige niet-biologische wijnen.

Heb je dan bij ‘Natuurlijke’ en/of biodynamische wijnen sulfiet lage garantie?

Nee, niet helemaal. Er zijn wijnmakers die het lukt om helemaal geen sulfiet toe te voegen. En de wijnmakers zijn het onderling ook niet eens, er zijn verschillende organisaties met verschillende hoeveelheden die zijn toegestaan. Sommigen gaan tot 80 mg (wat vrij hoog is). De meesten proberen onder de 50 mg te blijven en mijn ervaring is dat dat ok voelt. Vele natuurlijke aroma’s worden ook geblokkeerd bij toediening van veel sulfiet. De wijnen hebben ook veel meer echte smaak (wel anders vaak dan conventioneel)  en zijn licht verteerbaar.

 

Is sulfiet het enige wat telt?

Nee, er zijn nog vele andere toevoegingen toegestaan, als je die lijst ziet dan schrik je je een hoedje, ook de bio-lijst is akelig lang. Zo heb je geselecteerde gisten, klaringsmiddelen , stabilisatoren etc en nog een heel scala. Ik ben van mening dat hoe dichter men bij het oorspronkelijke product blijft (most van de druiven en natuurlijk aanwezige gisten)  en geen invasieve technieken gebruikt dat de wijn dan ook beter of zelfs goed in ons lichaam valt.

Bewijs

Mijn bewijs hiervoor is proefondervindelijk vast gesteld in de loop der jaren. Op het moment dat ik weg ben en me laat verleiden tot het drinken van ‘normale’ wijn zonder dat ik kan achterhalen hoe de wijnmaker werkt dan weet ik dat ik de volgende dag de pineut ben. En andersom kreeg ik het ultieme bewijs vorig jaar toen ik samen met een vriendin deelnam aan een evenement waarbij we de bergen in gingen hiken en de natuurlijke wijn mee naar boven ging om daar genuttigd te worden. We kwamen aan met lunch en bleven tot de volgende ochtend, alle wijn was min of vrij te proeven, pakken, drinken en genieten, s’avonds  gerechten met bijpassende wijnen. Kortom we dronken vanaf smiddags tot redelijk laat met het eten. De volgende ochtend op tijd op want er moest een flink aantal uren gehiked worden: totaal nergens last van. Mijn vriendin was verbijsterd, ofwel aangenaam verrast. Ze zei: ik ben helemaal niet zo’n drinkster (af en toe een glaasje soms bij eten) en ik voel helemaal niks, ik voel me kiplekker!  Ik  lachte en zei: “nu weet je waarom ik zo van natuurlijke wijnen hou!” Los van de heerlijke, pure smaken, en dat het gewoon goed voelt in je lichaam op het moment dat je drinkt. Dan voel je eigenlijk dat dit voeding is in positieve manier, wijn die energie geeft (omdat het dat nog in zich heeft).

Kortom als je ook wel eens wilt drinken zonder afgestraft te worden de volgende dag dan raad ik je aan om op zoek te gaan naar wijnen die natuurlijk gemaakt zijn (geen certificatie, want die bestaat nog niet), dus kijk online of vraag ernaar bij speciaalzaak. Wel een advies: het is nu ook bij de grote jongens door gedrongen dat er vraag is naar wijnen zonder sulfiet, dus er worden nu ook heel technische staaltjes uitgehaald om dat effect te bereiken.  Maar dan is het geen natuurlijke wijn meer en dan beloof ik niet dat ie ook echt goed smaakt en ‘valt’.

Salute!

Enkele van de genoemde of in beeld zijnde wijnen zijn met korting te bestellen: op www.bio-wijn.nl gebruik makend van de kortingscode DN1.   

 

 

 

La Dama rose zonder sulfiet
Casa Belfi prosecco zonder toegevoegd sulfiet
Cinque Campi Lambrusco zonder toegevoegd sulfiet
vrije wijn zonder toegevoegd sulfiet
Dettori en de ingredienten druif en zwavel
Radikon Oslavje bevat sulfieten niet toegevoegd
Radikon bevat sulfieten niet toegevoegd
de meest beruchte wijnen zonder toegevoegde sulfiet van Frank Cornelissen
overzicht toegstane ingredienten

Wijn in terracotta amforen: een mode verschijnsel of eeuwenoude traditie?

Enige weken geleden werd een vondst bekend gemaakt van twee 6000 jaar oude terracotta amforen met een residu van wijn erin. Men weet nog niet of het witte of rode wijn betreft. De amforen werden gevonden in een grot/berg in de omgeving van Agrigento (Sciacca), in het Zuiden van Sicilië. Tot dan toe was de wijnbouwgeschiedenis van Italië toch een paar duizend jaar korter (voor zover bekend).

Het wijn maken in amforen is dus al letterlijk een eeuwenoude traditie en niet alleen in Georgië (wat er meer om bekend staat en op een nog langere geschiedenis kan teruggaan). Momenteel wordt er her en der beweerd dat wijnen gemaakt in amforen in de mode zijn, als een soort van gril die weer voorbij gaat. Als je dan bedenkt hoe ver de traditie terug gaat dan is dat een licht bizarre gedachte. Er zijn vele redenen om voor amforen te kiezen.

Traditie volgen

Zo had ik onlangs een ontmoeting met wijnmaker Antonio Ognibene van Gradizzolo in de Colli Bolognesi, bij Bologna in de buurt. Hij maakt drie bijzondere wijnen op basis van Pignoletto druif, althans dat dacht ik. Blijkt die naam een verzinsel, het is de naam van de localiteit (gehucht), de echte naam van de druif is Grechetto Gentile. Bij Gradizzolo alleen natuurlijke manier van wijnmaken, zonder enige toevoeging. Drie uur lang gepraat, geproefd, de kelders in, de wijngaarden in. Hij maakt onder andere een wijn in amforen, die er een jaar in verblijft en een wijn uit gaard van zijn opa, aangeplant in 1933! Zie ook het artikel over Emilia sur lie. De keuze voor amforen was voor hem heel logisch nadat bij hen in een nabij gelegen dorp bij een Romeinse villa een terracotta vaas was gevonden waarin wijn werd gemaakt (en bewaard). Hij wilde graag terug grijpen op de traditie van een paar duizend jaar terug en daar weer deel van uitmaken. Zijn ogen glimmen als hij daarover vertelt en foto’s laat zien. De amforen die hij gebruikt zijn gemaakt in Toscane, in Impruneta bij Firenze waar sinds een aantal jaren weer terracotta amforen worden gemaakt speciaal voor wijnmakers. Er wordt ook om het jaar een interessant congres gehouden over “wijn en terracotta’ met uiteraard diverse wijnmakers uit verschillende landen die hun wijn (gemaakt) in terracotta laten proeven.

Geen (hout) smaak toevoeging

Het kan dus gaan om het volgen van traditie, en wellicht een vorm van esthethiek- zo’n mooie (reuze) vaas van terracotta staat toch een stuk fotogenieker dan de stalen vaten waar de wijn normaal in fermenteert (en in geval van jonge wijnen) en/ of rijpt. Een andere overweging kan zijn dat de wijnmaker zoekt naar een manier om wijn zonder (geur en smaak) effecten van staal of hout te krijgen. Om eigenlijk zo neutraal mogelijk te willen werken, dan kom je bijna automatisch of op cementrijping of terracotta. Dan hangt het er vanaf wat je ermee doet: laat je de most alleen fermenteren in de terracotta of laat je het ook daarna erin rijpen en doe je dan met de schillen erbij (maceratie) of zonder en hoe lang. Ga je roeren of laat je de wijn ‘aan zijn lot over’? Graaf je de terracotta in de grond of laat je em aan de lucht bloot gesteld staan? Allemaal overwegingen die weer wel of geen of minder effect op de smaak kunnen hebben, maar hoe dan ook ontdoe je de wijn door geen hout te gebruiken van de vanille en andere houttonen die kunnen ontstaan bij dit type rijping (afhankelijk van hoe groot of hoe klein hout, hoe oud of hoe nieuw, getoast of niet, en hoe zwaar etc).

Verschillen in terracotta vormen en tradities

In Italië zijn er momenteel alweer verschillende plaatsen waar het ambacht van terracotta vazen maken nieuw leven is geblazen. Naast Impruneta worden er  in Trentino amforen gemaakt om te gebruiken in het wijn makings proces. Dit zijn wat langere, slanke vormen. Deze zijn echter niet van klei (terracotta) maar van zandsteen gemaakt en worden op hogere temperatuur gebakken. Ook de zogenaamde Clayver die men in Liguria in Savona maakt zijn van zandsteen. Dit zijn kleinere licht ovale exemplaren, die ik onder andere heb gezien bij Possa in Cinque Terre, maar Heydi experimenteert met diverse vormen (net als een aantal anderen). Ook Andrea Kihlgren van Santa Caterina bij Sarzana werkt met deze amforen uit Savona. Er zijn ook wijnmakers die al veel langer met terracotta werken , sommigen al meer dan 30 jaar en in die tijd waren er in Italië geen ambachtslieden meer die dit deden.

Wel was de traditie van oudsher bekend vanuit Georgië en Slovenië, dus met name bij de grens in het Noord-Oosten in Friuli heeft men de traditie daarvan gevolgd en de zogenaamde Quevri gebruikt. Dit zijn veel grotere exemplaren dan de Italiaanse huidige varianten,al nemen die ook in volume toe. De quevri kunnen wel 1000 liter zijn en het riscico zat met name in vervoer, om zo’n gevaarte heel in Italië te krijgen. De grote voorloper hierin was Josko Gravner met zijn witte wijnen die eindeloos lang rijpen in terracotta onder de grond. Een ander land waar terracotta amforen vandaan komen die ook al heel lang worden gebruikt, bijvoorbeeld op Sicilië door Cos, is Spanje. Ook Cos heeft een indrukwekkende ‘batterij’ aan amforen die allemaal ingegraven zijn. Ook Elisabetta Foradori gebruikt deze Spaanse amforen, maar bij haar zijn ze niet ingegraven.

Dit verhaal vraagt om een vervolg…

Enkele van de genoemde wijnen, zoals die van Foradori  zijn met korting te bestellen: op www.bio-wijn.nl gebruik makend van de kortingscode DN1.   

 

Georgische quevri (amforen) in de wijngaard bij Gravner in Friuli
Antonio Ognibene met proefglas wijn uit terracotta amfoor
Guttarolo  terracotta amforen uit Impruneta
etiket/fles  van Gradizziolo wijn gemaakt in amforen
Clayver uit Savona bij Santa Caterina te Sarzana
Clayver uit Savona bij Santa Caterina te Sarzana
Gres (zandsteen)  amfoor uit Trento bij Possa in Cinquee Terrre
Spaanse amforen ingegraven bij Cos op Sicilie
Georgische quevri (amforen) ingegraven bij Gravner in Friuli
Georgische quevri (amforen) in de wijngaard bij Gravner in Friuli

 

Slow Wine 2018 Montecatini: ‘langzame’ wijn

Afgelopen zaterdag was de presentatie van de nieuwe Slow wine gids 2018 met 500 wijnmakers present en 1000 wijnen om te proeven, dat is dus niet gelukt. Alhoewel er van alles af valt te dingen op de inhoud van de gids, gezien het feit dat er flink wat wijnhuizen in staan die weinig tot niks met ‘slow’ van doen hebben  (totaal aantal cantina’s is 1947). Maar de ‘kersen op de taart’ zijn de wijnen die de daadwerkelijke ‘slak’ toegekend hebben gekregen, dat zijn er dit jaar bijna 200 en dat betreft allemaal kleinschalige wijnmakers die geen pesticiden gebruiken. Het zijn wijnen die volgens slow food de bese interpretatie geven van de waarden vd omgeving, terroir en uiteraard in geur en smaak. Onderstaand het complete overzicht, naast slakken zijn er nog meer onderscheidingen: o.a. 281 ‘vini slow’ en 175 ‘Grandi vini’, 237 ‘dagelijkse’ wijnen die je voor onder €10,- kunt kopen. Vele wijnmakers heb ik in eerdere fase bezocht in de wijngaard, zaterdag heb ik me bij het proeven ‘beperkt’ tot wijnen uit Liguria, Marche, Lazio, beetje Lombardije en flink wat Piemonte.

Liguria

Van La Possa uit Riomaggiore Cinque Terre de bianco 2016 op (80% Bosco en 20% Albarola). Toevallig had ik een week eerder nog de 2015 ter plekke in een bar in Riomaggiore geproefd. Wat een wereld van verschil! 2015 is bloemig, weelderig en toch mooie frisheid. Hieraan proef je dat 2015 een warm jaar was (op een mooie manier in dit geval). 2016 levert een totaal andere wijn op, dat is het mooie van natuurlijk gemaakte wijnen: ze weerspiegelen niet alleen het terroir maar ook het jaar! 2016 levert een echte ‘zee’ wijn op, zoutig, ziltig, mineraal, heel anders maar ook heel mooi, uiteraard perfect bij visgerechten:) Ook uit Riomaggiore komt Walter de Batte met Primaterra, in dit geval de Harmoge uit 2012 op basis van Bosco, vermentino en Albarola druiven met 4/5 dagen schilmaceratie en die was super droog, mineraal, balsamisch. Iets verder van de kust af bij Sarzana bevindt zich Santa Caterina, ook zij werken al jaren natuurlijk en maken diverse wijnen, o.a. de LM, wat voor lunga macerazione staat, lange schilweking, van 7 maanden in dit geval. Mooi droog, mineraal, sappig met hele lange afdronk. Ik proefde ook nog een conventionel pigato van Terre Bianche maar daar kwamen de geselecteerde (gist) geuren me iets teveel tegemoet.

Friuli

Van Vignai da Duline een hele mooie droge Malvasia, lekker sappig en een beetje bloemig. Skerlj’s Vitovska 2014 is vooral sappig en droog. Sandi Skerk’s Malvasia 2015 heeft een prachtige neus, in smaak ook mooi bloemig en een hele lange afdronk. De Pinot Grigio 2015 van Ronco Severo is prachtig, zowel in kleur als in geur en smaak (helaas geen foto van de wijn in het glas gemaakt..).Damjan Podversic’s Collio (klassieke blend) heeft lange maceratie gehad en is vol, warm en bloemig (de Malvasia laat zich niet verloochenen). Van Dario Raccario is de Friulano lekker fruitig en sappig, wel prettig voor de afwisseling (geen natuurlijke wijnmaker dit).

witte piemontezen: gavi en timorasso

Van Giordano Lombardo die biodynamisch werkt een zeer droge, sappige, mineralige Gavi (Cortese druif) , de Sasso Alto. La Mesma maakt ook Gavi, werken biologisch (eigen gist ook), deze uit 2016 is naast mineralig ook bloemig. Mooie wijn van de gezusters. De Riserva komt van sterk ijzer houdende grond en oudere stokken (50+) en levert hoge mineraliteit op. De Timorasso van Vigna Marina Coppi, de Fausto 2015 is vol, mineraal en sappig. Ook Vigneti Giacomo Boveri hebben verschillende Timorasso’s: hun Lacrime del Bucco in verschillende jaargangen geproefd en dat werd steeds steviger. Malvirá’s Roero Arneis is ook niet verkeerd, zijn geconverteerd tot bio.

 Lombardije

Van Marangona twee prachtige Lugana’s op, hem ooit bezocht en was toen uitermate onder de indruk van de diversiteit in smaken door verschillend terroir e.d. Verkrijgbaar bij Eck en Maurik. (Ten zuiden van Gardameer, valt onder Lombardije). Naast hem stond La Costa die een mooie Riesling- Solesta ’15, op cement en acaciahout en Pinot Nero hebben, die laatste was heerlijk fruit gedreven. Toni Rebaioli heeft een mooie rosato op basis van Lambrusco Maestri, mooie kleur ook.

lazio

Uit Lazio wit van Marco Carpineti de Capolemole  ’16 geproefd op basis van de Bellone druif, die is lekker sappig en kruidig. De Sanctis (bio) heeft Frascati wit op bais van de Malvasia druif die oke is. De Malvasia puntinata heeft (helaas)houtrijping gehad. Rood uit Lazio is vooral Cesanese del Piglio, Casale della Ioria maakt een fijne; goed fruitig maar ook stevig in tannines. Zij telen als enigen(?) ook de Olivella druif, de wijn kwam op mij heel ‘houterig’over , zij vertelden dat dat het intrinsiek aan de druif is, niet mijn wijn. Ook van Damiano Ciolli uit Olevano Romano een fijne Cesanese del Piglio, de Selene op cement gerijpt. Beetje zwavelige stinkgeur, op positieve manier (voor mij dan). De Circium is eleganter, langere rijping.

Overige slow wine: Trentino e.a.

The leading lady van Trentino, Elisabetta Foradori staat nog steeds hoog op mijn lijst om te bezoeken. De Nosiola  uit 2016 is prachtig, 8 maanden schilweking in amforen, supermooie neus, elegant, mooie smaak. De Nosiola van Pisoni is totaal anders : mineraal en superdroog, amandelbittertje. Van Fanti en Masi Furli mooie Sauvignon Blanc en Manzoni Bianco geproefd. Er komen deze week weer berichten naar buiten over enorm gesjoemel met toevoegingen aan Sauvignon Blanc, 41 wijnhuizen zijn in elk geval aangeklaagd wegens toevoegen van stoffen die niet mogen (en er mag al zoveel bij…)

Uit de Marche nog even van Pantaleone de Pecorino hergetest, ook deze 2016 is supermineraal, maar dat kan ook niet anders, heb de wijngaarden gezien, pure kalkgronden. Bucci uit Cupramontana heeft klassieke Verdicchio, sappig en droog (op dit punt was ik mineraal moe geloof ik..)

 Piemonte Rosso: Barbera & Barbaresco

Van Vigne Maria Coppi een bijzondere Barbera, Í Grop’ uit 2012 met 24 maanden houtrijping, mooie specerijen. Van Tenuta Migliavacca een Grignolino met (hele) hoge zuren en dat geldt ook voor de Barbera (die erom bekend staat). Biodyamisch, hier moet je bij eten anders wordt het afzien. Van Giordano Lombardo (Gavi omgeving, ook bd) een hele fijne Barbera, lekker fruitig en sappig (puur staal), zo kom ik ze weinig tegen. Cascina Melognis, Colline Salluzzesi had een verrassende Pelaverga, lekker sappig, mooi (en een woord wat ik niet ontcijferen kan…). Ook de rosato op basis van Neretta en Barbera was mooi, elegant. Cascina Fornaca heeft een fijne Nebbiolo Roero uit 2013, op oude barriques en cement gerijpt. Lekker sappig en minder heftig  dan de bekendere Nebbiolo van de overkant van de rivier. Tenslotte nog een paar prachtige Barbaresco’s: Cascina Roccalini stelt nooit teleur. 2014, mooi zacht, in balans. De topper van vandaag was de Montestefano 2013 van Serafino Rivella: wat een diepgang in geur en smaak! Prachtige neus, mooi mooi mooi, elegante violen , specerijen de hele ‘santenkraam’. Zo een die je eindeloos kan blijven besnuffelen en aan nippen en die blijft veranderen.

Enkele van de genoemde wijnen zijn met korting te bestellen: op www.bio-wijn.nl gebruik makend van de kortingscode DN1.   

De gids is ook in het Engels verkrijgbaar voor de liefhebbers.

Alle slakken op een rijtje:

Abruzzo

Cataldi Madonna

Cirelli

Emidio Pepe

Praesidium

Torre dei Beati

Valentini

Valle Reale

Alto Adige

Cantina Terlano

Kuenhof – Peter Pliger

Lageder

Manincor

Nusserhof – Heinrich Mayr

Pranzegg – Martin Gojer

Unterortl – Castel Juval

Basilicata

Cantine del Notaio

Musto Carmelitano

Calabria

‘A Vita

Sergio Arcuri

Campania

Antonio Caggiano

Ciro Picariello

Contrada Salandra

Contrade di Taurasi

Fontanavecchia

Luigi Tecce

Maffini

Nanni Copè

San Giovanni

Tenuta San Francesco

Emilia-Romagna

Camillo Donati

Denny Bini – Podere Cipolla

Gradizzolo – Ognibene

Paolo Francesconi

Vigne dei Boschi

Villa Papiano

Villa Venti

Vittorio Graziano

Friuli Venezia Giulia e Slovenia

Borgo San Daniele

Burja

Damijan Podversic

Edi Keber

Gravner

Guerila

I Clivi

Klinec

La Castellada

Le Due Terre

Marko Fon

Meroi

Miani

Ronco del Gnemiz

Ronco Severo

Simon di Brazzan

Skerk

Skerlj

Vignai da Duline

Zidarich

Lazio

Casale della Ioria

Damiano Ciolli

De Sanctis

Marco Carpineti

Liguria

Cascina delle Terre Rosse

Maria Donata Bianchi

Santa Caterina

Walter De Battè

Lombardia

Agnes

Andrea Picchioni

Ar.Pe.Pe.

Barone Pizzini

Calatroni

Cavalleri

Dirupi

La Costa

Noventa

Togni Rebaioli

Marche

Andrea Felici

Aurora

Bucci

Collestefano

Fattoria San Lorenzo

La Staffa

Le Caniette

Pievalta

 

Piemonte

Alessandria Fratelli

Anna Maria Abbona

Antichi Vigneti di Cantalupo

Brovia

Ca’ del Baio

Carusin

Cascina Ca’ Rossa

Cascina Corte

Cascina Roccalini

Cavallotto Tenuta Bricco Boschis

Conterno Fantino

Pira & Figli – Chiara Boschis

Elio Altare

Elio Grasso

Elvio Cogno

Fiorenzo Nada

G.D. Vajra

Giacomo Brezza & Figli

Giuseppe Rinaldi

Iuli

Le Piane

Luigi Spertino

Mossio Fratelli

Pecchenino

Piero Busso

Roagna

San Fereolo

Serafino Rivella

Sottimano

Vigneti Massa

Puglia

d’Araprì

Giancarlo Ceci

Gianfranco Fino

Morella

Paolo Petrilli

Polvanera

Severino Garofano Vigneti e Cantine

Vallone

Sardegna

Giovanni Montisci

Giuseppe Sedilesu

Sicilia

Arianna Occhipinti

Barraco

Castellucci Miano

Cos

Ferrandes

Frank Cornelissen

Graci

I Vigneri

Marco De Bartoli

Tenuta delle Terre Nere

Valdibella

Toscana

Antonio Camillo

Badia a Coltibuono

Baricci

Boscarelli

Caiarossa

Caparsa

Castello dei Rampolla

Corzano e Paterno

Fabbrica di San Martino

Fattoi

Fattoria di Bacchereto Terre a Mano

Fattoria Selvapiana

Fontodi

Frascole

I Luoghi

I Mandorli

Il Paradiso di Manfredi

Isole e Olena

Le Chiuse

Le Cinciole

Montenidoli

Monteraponi

Montevertine

Podere Concori

Poderi Sanguineto I e II

Riecine

Salustri

Stefano Amerighi

Tenuta di Valgiano

Val delle Corti

 

Trentino

Eugenio Rosi

Foradori

Francesco Poli

Maso Furli

Pojer & Sandri

Redondel

Vignaiolo Fanti

 

 

Umbria

Adanti

Antonelli San Marco

Barberani – Vallesanta

Fattoria Colleallodole

Palazzone

Paolo Bea

Tabarrini

 

 

Valle d’Aosta

La Vrille

Les Granges

 

 

Veneto

Monte Dall’Ora

Bele Casel

Ca’ dei Zago

Casa Coste Piane

Corte Sant’Alda

Frozza

Il Filò Delle Vigne

La Biancara

Le Fraghe

Leonildo Pieropan

Monte dei Ragni

Montesantoccio – Nicola Ferrari

Prà

Silvano Follador

Sorelle Bronca

Vigneto Due Santi

 

slak symbool
Harmoge Primaterra
LM Santa Caterina Sarzana
de prachtige termen en de proevers in beeld
Marangona Lugana
Ronco Severo Stefano Novello
prachtige koepel fresco
Sandi Skerk
Mattej Skerlj
top Barbaresco
top Barbaresco
Togni Rebaioli Lombardia
Gavi La Mesma
Marco Carpineti Lazio koehoorns
het strakke etiket van Skerlj
Togni Rebaioli Lombardia
Gavi Riserva La Mesma
Marangona Lugana
Malvasia Vignai da Duline
Polvanera Primitivo Gioa del Colle

Gort over de Grens in Italië: over traditie in Puglia

by Josje van Oostrom | jul 20, 2017 | Geen onderdeel van een categorie |

Meer weten van de Wijnen uit Gort over de Grens in Italië?

 

Ook zo genoten van het programma “Gort over de Grens”? Ilja Gort doorkruiste  in korte tijd een deel van Italië op zoek naar la Dolce vita. In iedere aflevering werd ook een wijnmaker bezocht en wijn geproefd. Vond je die ontmoetingen ook zo leuk, in het bijzonder die in Puglia?

Primitivo

In Puglia gaat Ilja ‘spontaan’ op bezoek bij Cristiano Guttarolo, nadat hij eerst een trosje druiven heeft gejat. In Ilja’s blog wordt hij Stefano genoemd, maar dat is niet zijn echte naam. Ilja vertelt dat het zijn eerste glas Primitivo is en je kan merken dat hij er nieuwsgierig naar is. Nu is  de Primitivo van Cristiano (en ook zijn andere wijnen) misschien niet het meest representatief voor de typische zon doorstoofde, fruitjam achtige Primitivo waar de druif/wijn/ regio om bekend staat. In het programma kun je zien dat  Cristiano een deel van zijn wijnen in terracotta amforen maakt, dat geeft uiteraard een ander effect aan de wijn.

 

Hoe ik dit weet? Ik heb net als Ilja met mijn auto heel Italië doorkruist (en nog steeds), op zoek naar de mooiste wijngebieden en ambachtelijk , kleinschalig bij voorkeur biologisch werkende wijnmakers en via via kwamen de programmamakers bij mij terecht om te vragen om tips. Aangezien het thema van de aflevering traditie was leek Cristiano met zijn wijnen gemaakt in amforen mij de aangewezen kandidaat om te bezoeken. Niet in de laatste plaats omdat hij de mooiste, meest zuivere Primitivo maakt die ik ken. En ik heb er wat geproefd de afgelopen jaren, o.a. bijvoorbeeld tijdens een wijnbeurs als ‘Radici del Sud’ waar je alleen maar wijnen uit het Zuiden tegen komt.

 

Primitivo di Manduria  = bekendste doc; volle droge donkerrode wijnen, die beslist met hun Amerikaanse tegenhangers kunnen wedijveren.  Wordt gemaakt  in de provincie van Taranto en die over het algemeen vol en fluweelachtig is en goed past bij diverse pastagerechten en pecorino-kaas. De wijn is er ook in een zoete versie die is gepromoveerd tot docg.  De wijn is vol fruitig, met rijp, donker fruit (bessen/ pruimen), en de wijn heeft een lagezuurgraad. Zie ook Video proefnotitie.

 

Primitivo wordt niet alleen in de Salento gemaakt, maar ook Noordelijker, eigenlijk vrijwel in de hele regio wordt de druif geteeld. Mooie resultaten romdom het stadje Gioa del Colle (waar o.a. Cristiano zijn wijnen maakt).

 

Puglia behoort met de Veneto, Sicilie en Emilia-Romagna tot de grootste wijnproductiegebieden van Italië: van 83.000 hectare wijngaard wordt zo’n 5 a 6 miljoen hectoliter geproduceerd. Het is de hiel en hoge hak van de laars in het diepe Zuiden aan de Adriatische kust gelegen. Puglia is de vlakste regio van Italië- een langgerekte regio van 400 kilometer- zacht golvend of gewoonweg plat. Het platte gedeelte bij Foggia is de warmste streek van Italië- het graanschuur gedeelte, de Pugliesi worden ook wel ‘groentetovenaars’ van Italië genoemd. 80% van de Europese pasta komt hier vandaan, maar evenzoveel olijfolie van vaak prachtige oude bomen zoals in de aflevering te zien was!

 

Docg’s versus bulkwijn

 

De gunstige ligging, met overwegend heuvelachtig land biedt goede bodemkwaliteiten: van kalk en klei houdend tot zanderig. Er wordt veel bulkwijn geproduceerd, waarvan een flink deel in de medicinale alcohol verdwijnt (met subsidie). Er wordt ook steeds meer kwaliteit gemaakt getuige de  recentelijk toegewezen docg’s:

 

  • Primitivo di Manduria- dolce naturale – primitivo
  • Castel del Monte Nero di Troja riserva – nero di troja druif
  • Castel del Monte Rosso Riserva-  uva di troja, aglianico, montepulciano druiven
  • Castel del Monte Bombino Nero- bombino nero en evt. andere druiven

 

In 1997 was 98% van het totaal nog bulkwijn- de kelder van Italië genoemd- maar hier gebeurt tegenwoordig het meest – de veranderingen zijn in deze regio het meest dramatisch; moderne, temperatuur gestuurde vinificatietechnieken, maar ook (her)ontdekking van de Primitivo + verwantschap (zelfde dna) als de Zinfandel druif uit Californië. Bij inperking van het rendement en aandacht voor vinificatie ontstaan soms zeer grote, krachtige, intense wijnen. Er is een begin van herwaardering van eigen inheemse variëteiten: Primitivo is daarvan de bekendste maar ook Negroamaro, Malvasia Nera, Uva di Troja en Bombino Nero (soms aangevuld met Aglainico en/of Montepulciano ) uit het noorden.

 

Het is een regio waar relatief veel biologisch werkende wijnboeren te vinden zijn. Een fascinerend gebied met een heerlijke keuken, grote gastvrijheid en variatie in landschap en bijzondere bezienswaardigheden zoals de Trulli, Castel del Monte e.d.. Het meest Noordelijke gebied is de Gargano, een schiereiland met een schitterende kust en als binnenland vooral bos, wat een Nationaal Park is.

 

Voor wie echt meer wil weten: geef je op voor de wijncursus Zuid Italie. De live online cursus start op donderdag 25 januari (en duurt 4 avonden).

 Enkele van de genoemde wijnen, zoals de Primitivo van Tre Pini en een Nero di Troja zijn met korting te bestellen: op www.bio-wijn.nl gebruik makend van de kortingscode DN1.   

 

Christiano Guttarolo met amfoor
Josje Met Christiano Guttarolo in de wijngaard
 wijnetetiket van Christiano Guttarolo
oude olijfboom in Puglia
hete pepers uit Puglia drogend in de zon
primitivo en nero di troja
Castel del Monte Nero di troja
heerlijke rosato uit de Gargano Puglia
 

Italiaanse Zomer wijn hits

by Josje van Oostrom | jul 13, 2017 | nieuws |

De zomer is inmiddels ook officieel begonnen, hoewel het hier vorige week hagelde en stormde. Hoe dan ook de hoogste tijd voor wat aanraders om soepel de zomer door te komen en lekkere zomer wijn te gaan testen!

Bruisende, prikkelende, mousserende bubbels:

Prosecco Colfondo

Je bent ongetwijfeld bekend met Prosecco, Champagne (Frankrijk) en wellicht Cava (Spanje). Prosecco mag dus alleen in een bepaald gebied in het Noorden van Italia gemaakt worden. Maar ik wil het hier nu niet hebben over ‘gewone’ Prosecco hebben ( en de al dan niet belabberde kwaliteit). Ik wil je graag wijzen op een andere variant die veel spannender is, en zeker ook gezonder. Wellicht even wennen kwa smaak. Ik bedoel ‘Prosecco colfondo’, prosecco met bezinksel letterlijk. Dit wordt normaal weg gefilterd zodat je een mooie heldere kleur krijgt en een ‘homogene’smaak. Maar met het filteren haal je dus niet alleen de troebelheid weg maar ook de eigenlijke smaak (d.w.z. als in de wijngaard geen chemische bestrijdingsmiddelen e.d. zijn gebruikt en er geen toevoegingen zijn gedaan in de kelder en dat is normaliter juist wel het geval helaas.). Denk aan bepaalde biologische peren-of appelsap, die zijn ook troebel van kleur en totaal anders van smaak dan de fabriekspakken. Dit is hetzelfde principe en geeft een heerlijke frisse, opwekkende smaak. Techniek die wordt gebruikt wordt ‘metodo Ancestrale’ genoemd, de manier zoals de voorouders het deden, je zou kunnen zeggen geen techniek eigenlijk?  Spontane vergisting,  herfermentatie op fles. Enkele namen die in Nederland verkrijgbaar zijn: Casa Belfi (biodynamisch), Monte dei Roari sortie(biologisch eigenlijk geen prosecco), Costadila (natuurlijk, is heftiger van smaak, voor gevorderden).

Italiaanse ‘Champagne’

In de omgeving van Franciacorta, tussen Brescia en Bergamo bij het Lago d’Iseo, wordt de traditionele Spumante geproduceerd, die als eerste wijn in de regio de DOCG-status verkreeg. De wijn wordt gemaakt van dezelfde druiven als in Champgane in Frankrijk:  Pinot nero en/of Pinot bianco en/of Chardonnay. Het wordt ook volgens dezelfde methode gemaakt, maar mag natuurlijk niet zo heten. Dus mocht je van de smaak van Champagne houden dan kun je eens wat uitproberen: Barone Pizzini, Ricci Cubastro en Bersi Serlini werken alledrie biologisch en zijn in Nl verkrijgbaar. Ook in Oltrepo Pavese werkt men met dezelde methode en druiven en kan je ook b.v. lekker rose spumante vinden. Helaas slecht verkrijgbaar in Nederland.

 

Andere witte  onbekende bubbels:

Ortrugo frizzante kan heel prettig zijn, zie mijn video met proefnoties. De druif Ortrugo komt uit de omgeving van Piacenza, uit het Noorden van Emilia Romagna. Zuidelijker, rond de stad Bologna, van de Colli Bolognesi komt de Pignoletto druif, ook heel aantrekkelijk in bubbelvorm en beperkt verkrijgbaar in Nederland, een aanrader om eens uit te testen. Zie ook het artikel over Emilia sur li.

Een aantal van deze zomer wijn vind je terug op onze proeftafels bij de wijnproeverij op 20 augustus in Utrecht.

Enkele van de genoemde wijnen, zoals de ‘Sortie’ zijn met korting te bestellen: op www.bio-wijn.nl gebruik makend van de kortingscode DN1.   

 

Dorstlessende Italiaanse zomer wijnproeverij, bio natuurlijk

by Josje van Oostrom | jul 7, 2017 | nieuws, wijnproeven |

Wijnproeverij met Italiaanse biologische zomerse wijnen

Terug van weg geweest! Eindelijk weer een wijnproeverij verzorgen in Nederland. 20 augustus, zondagmiddag te Utrecht, bij DB studio. Ik ben in augustus over in Nederland (uit Italië) en komt jullie verblijden met een selectie biologische Italiaanse zomer wijnen, dus geen zware kost, maar lekkere frisse door drinkbare dorstlessers! Verwacht opwekkende bubbels, fris wit en heerlijke rosé en kwa rood het beter door drinkbare werk. De selectie komt uit heel Italië en de wijnen zijn allemaal biologisch geteeld (de druiven). Een lekker laagdrempelige, gezellige proeverij op een leuke plek waar je gratis kan parkeren of makkelijk met de trein kan komen (Station Zuilen is om de hoek). Proefbijdrage €12,50 p.p., ter plekke contant te betalen (en gepast als het even kan) of via webshop van te voren. Voor flinke hoeveelheid proefwijnen (kleine beetjes… het idee is proeven..). Als er echt wat lekkers voor je tussen zit: Je kunt de wijnen ook ter plekke bestellen (worden thuis afgeleverd).

wijnen van biologisch tot natuurlijk

De druiven van de wijnen zijn minimaal biologisch geteeld, maar als het even kan laat ik jullie ook kennis maken met wijnen die anders zijn: een rosé zonder toegevoegde sulfieten bij voorbeeld, dat is echt anders.. En enkele wijnen die compleet natuurlijk zijn gemaakt. Dus wil je weten hoe dat dan smaakt? Geef je dan op. Graag aanmelden / direct reserveren en betalen via de shop.  Ik verwacht een grote opkomst, A presto!

Enkele van de genoemde of in beeld zijnde wijnen zijn met korting te bestellen: op www.bio-wijn.nl gebruik makend van de kortingscode DN1.