cursussen Italiaanse wijn & masterclasses natuur- en oranje wijn

Ik heb bij Josje en Masterclass Natuurwijnen gevolgd.
Het was een gezellige, ongedwongen manier van presenteren, informeren en uitleggen. Heel professioneel, maar wel gezellig.

De wijnen welke ze had geselecteerd gaven een duidelijk beeld wat Natuurwijnen zijn. Hoe ze ruiken en proeven en hoe dat komt.

Mocht je meer ov er Natuurwijnen willen weten, Echt een aanrader

Gert Jan de Snoo

Biowineonline

Gravner amforen wijngaard

“Voor degenen die meer willen weten over natuurlijke wijn, kan ik de masterclass van Josje van harte aanbevelen! Josje heeft een grote kennis van natuurwijnen en van Italië!”

Gina Botta

Wine educator, wine blogger with a passion for native Italian grapes., La Botta wijnavonturen

Unieke cursus natuurwijnen

Je bent al natuurwijn-fan en/of werkt met natuurwijn en weet er al het een en ander van, zoals hoe het gemaakt wordt etc- Zoniet kun je eerst de introductiemasterclass volgen.

Je zou graag dieper willen  duiken? Dat kan! In deze unieke driedelige cursus natuurwijn waarbij we in 1 les focussen op wijn gemaakt van oude stokken, 1 les gaat over oranjewijn, het aandeel van Italië in de opkomst en populariteit ervan en les 3 gaat over wijnen gemaakt in amforen- al dan niet van terracotta. Voor de liefhebbers en nerds!! 

Oranje wijnen

 Een van de meest fascinerende en populaire wijnstijlen die voort is gekomen uit de natuurwijn zijn de zogeheten oranjewijnen. Net als natuurwijn een term waarover gediscusseerd wordt, het had beter amber wijn kunnen heten volgens sommigen. We duiken in de geschiedenis en ontdekken hoe belangrijk de rol van Italie, en met name Friuli is geweest voor de opkomst van oranje wijnen.  Uiteraard onderzoeken we uitgebreid wat lengte van schilweking kan doen- van enige dagen, tot weken, maanden en jaren; wat verschillende druivenrassen voor effect hebben, terroir en materiaal. Een mooie zoektocht! 

 wijn van oude stokken

Tijdens mijn wijnmakers bezoeken kom ik vaak het fenomeen tegen van oude wijnstokken.. Ze fascineren door hun prachtige vormen & intrigerende smaken. Zijn wijnen van oude stokken beter, lekkerder en zo/ja nee waarom dan? Wat is er anders aan? En wat is oud? We gaan het ontdekken met een duik in het diepe Zuiden en proeven o.a. Aglianico wijnen van de hellingen van de uitgedoofde vulkaan le Vulture in Basilicata, we proeven de Tintore druif van stokken die geschat worden op 150-300 jaar oud uit Campania en nog een verrassing uit Sardinië. 

wijnen in amforen

De bekendste en oudste manier van wijnmaken in terracotta gaat terug naar Georgië waar de zogenaamde Quevri gebruikt worden die ingegraven worden in de grond. Gravner haalde de eerste quevri naar Italië en begon zijn wijnen erin te maken, daarna zouden vele anderen volgen. Inmiddels is het een trend in biodynamie en natuurwijnland. Er zijn veel producenten die kleinere en handzamere exemplaren gebruiken en die staan ook vaak boven de grond. Wat zijn de verschillen en kun je het proeven? Een bijzondere masterclass.

 

Wanneer:

Woensdagavonden van 20.00- 22.00/ 22.30 uur

Data: 24,31 januari & 7 februari 2024

 (17 januari is de introductie masterclass)

Aantal personen- min 8 max 16

Per avond proef je 6-8 natuurwijnen

Locatie: de natuurwijnwinkel van
Vleck wijnen Utrecht
Nachtegaalstraat 72

 Prijs: €197 

Aanmelden: Koop hier direct je cursus

 Aansluitend kun je ook nog kiezen voor een prachtige cursus Italiaanse wijnen!

 Klik hier voor aanbod cursus Italiaanse wijnen

 

 

Over Mij:

 Anno 2023 mag ik mezelf als enige in Nederland zowel Italian Wine Scholar & Italian Wine Ambassador noemen. De laatste is een internationale opleiding van de Vinitaly International Academy (en daar kom je niet zomaar bij en slagingspercentages zijn erg laag)

 • Al ruim 25 jaar een nieuwsgierigheid naar Italiaanse wijnen , en een besluit om alleen nog maar wijn te drinken ergens rond mijn 24e, met als de keuze aan mij lag Italiaanse wijnen vanwege vergaande verscheidenheid in wijndruivensoorten.
 • Eerste lichting Italiaans sommelier AIS in Nederland sinds januari 2009 -en nog steeds een van de weinigen in Nederland- het ging mij vooral om de focus op Italiaanse wijndruiven
 • Fulltime in Italië gewoond van 2014- 2019, waarvan het eerste jaar het hele land rond reizend voor bezoeken aan wijngebieden & wijnmakers. Wie is er zo gek dat zij met haar auto heel Italië doorkruist van Noord tot diep Zuid? 
 • Van 2015-2019 een ongelofelijke hoeveelheid natuurwijnbeurzen & evenementen in Italië bezocht en heel veel geproefd:) O.a. ook 2 beurzen & congressen over wijn in amforen/terracotta bezocht.
 • Bezoek aan Oranjewijnfestivals, zowel in Italië als inmiddels ook in Nederland, waar je natuurlijk een enorme hoeveelheid Oranjewijnen achter elkaar kunt proeven, waardoor je inzicht flink toeneemt (en stroeve mond van tannines ookJ )
 • Ik verkocht in 2011/2012 al mijn eerste Oranje wijn van Ronco Severo uit Friuli (dat was tevens sinds mijn eigen eerste kennismaking met zijn Natuurwijnen)
 • Diverse masterclasses gevolgd: over Oranjewijn van Simon Woolf , van Marcel de Cocq over Oranje wijntijdens wineprofessional , van Adriano Zago, biodynamisch wijnconsulent over wijn in amforen/terracotta & over biodynamie, van Attilo Scienza over mineraliteit, diverse masterclasses van Fred Nijhuis, Hein Sas, Lars Daniels over terroir e.v.a
 • In 2019 eerste editie van het Italiaanse Natuurwijnfestijn in Utrecht succesvol georganiseerd
 • In voor- en najaar 2020 enkele masterclasses verzorgd over Italiaanse Natuurwijn & Oranjewijn
 • Organisator van wijn (& gastronomie) reizen in Italië sinds 2007
 • Verzorging van cursussen Italiaanse wijnen sinds 2011
 • Adviseur voor selectie/ import van biologische wijnen voor Pura Passione e.a.
 • Gewerkt als wijnadviseur voor de Kasteelhoeve (2008-2010)
 • Verzorging van Italiaanse wijnproeverijen en workshops sinds 2008
 • Italië-fan sinds 1987!

 

 

Josje naast oude wijnrank