header divino natura

Word een (aspirant) Italiaanse natuurwijn kenner in 10 weken

 Waarom Italiaanse natuurwijnen?

 Als je van verscheidenheid houdt, en originaliteit dan is Italië je wijnland waar waanzinnig veel te ontdekken valt. In de wereld zijn naar schatting meer dan 8000 druivensoorten, en zeker meer dan 1000 zijn daarvan in Italië te vinden, het land is zeer rijk bedeeld. Het aanbod van Natuurwijn makers neemt rap toe, en de kwaliteit ook.

 Steeds meer mensen kiezen voor kleinschalig, lokaal, ambachtelijk en willen met hun keuze bijdragen aan het milieu/ duurzaamheid.  Willen weten waar iets vandaan komt en wat erin zit. En denken wellicht dat ze met biologische wijnen al het ‘juiste’ kiezen. Weten niet eens van het bestaan van Natuurwijnen en waarin ze verschillen van biowijnen. Het grote verschil is dat natuurwijnmakers in de wijnkelder niets toevoegen, hooguit een klein beetje sulfiet. 

 Gezondheid is in deze Coronatijd des te meer een ding. Steeds meer mensen zijn gevoelig voor sulfieten en andere stoffen. En zijn daarmee bij Natuurwijn aan het juiste adres, aangezien er heel veel wijnmakers zijn die helemaal geen sulfiet toevoegen. Ook worden de wijnen niet gemanipuleerd, ‘lage interventie’. 

 Doordat er geen toevoegingen en bewerkingen zijn is het van extreem groot belang dat de wijnmaker zeer gezonde druiven heeft. In je lijf voelt dit dan ook anders, de wijn valt goed, verteert goed, geeft = energie en ook de volgende dag voelt het nog steeds fijn:)

 Ook voor veganisten is natuurwijn de oplossing omdat er geen dierlijke producten worden gebruikt voor de klaring, zoals bijvoorbeeld vislijm. 

 Smaak: niet in de laatste plaats zijn de smaken van natuurwijn een compleet nieuwe sensatie en de ontdekking van een nieuwe wijncategorie: Oranjewijn! Gastronomisch biedt Oranjewijn zeer veel nieuwe combinatiemogelijkheden met eten door de aanwezige tannines en andere smaken. Je vindt de wijnen dan ook in toprestaurants.

 

Hoe zou het voor je zijn als…

 Je klanten hebt die trouw zijn en uit zichzelf reclame gaan maken voor jouw zaak?

Makkelijker klanten krijgt die je zaak sneller vinden?
 

Je sneller, mooiere, originelere selecties maakt voor je wijnkaart, voor in je winkel of voor jezelf, weet bij welke importeur je moet zijn, je mensen beter advies kunt geven en je Italiaanse natuurwijn selectie staat als een huis omdat je compleet inzicht en overzicht hebt van het aanbod?

 Je alle regio’s van Italië virtueel bezocht hebt, kennis hebt van de interessantste  wijngebieden , de belangrijkste, lekkerste & meest bijzondere wijndruiven? En met een beetje oefenen spreek  je het ook nog allemaal goed uit:)

 Je in 10 weken kennis en (proef- en reis) ervaring aangereikt krijgt waar ik tig jaar over heb gedaan om te vergaren- dus je hebt een enorme tijdsbesparing:)

 Je eindelijk af bent van die frustratie om overzicht en echt inzicht te krijgen in de Italiaanse wijndruiven en streken. Je kan stoppen met eindeloos googelen.

 Of heb je geleerd dat wijnen zonder sulfiet zijn niet lang houdbaar zijn/instabiel zijn?: Er zijn genoeg ‘bewijzen’van wijnen zonder sulfiet die heel lang- tig jaar houdbaar zijn en van hoge kwaliteit. 

 Natuurwijnen smaken anders, dat krijg ik niet verkocht: Er zijn ook natuurwijnen die ‘normaal’ smaken, daarmee zou je kunnen beginnen om aan klanten te suggereren. En dat er wel veel natuurwijnen zijn die anders smaken is toch juist de charme, er gaat een hele nieuwe wereld open met nieuwe smaaksensaties, zeker bij Oranjewijnen. 

 Ik hou niet van Oranjewijn: Ten eerste is Natuurwijn veel breder dan alleen oranje  wijn. Er  is ook gewone rode wijn, die  vaak wel veel puurder en fruitiger van smaak is.  En uiteraard ook gewone witte en rose wijnen waarvoor hetzelfde geldt. Daarnaast zijn er ook heerlijke bubbels met gist er nog in, lekker glouglou. En Oranje wijnen zelf zijn ook niet in 1 smaak categorie te vangen, dat gaat van heel lichte korte schilweking tot zeer stevige tannineuze wijnen.

 

 

 

make love not war cork
Oranjewijn uit Basilicata, op Malvasiabasi
Gravner amforen bomen
de meest beruchte wijnen zonder toegevoegde sulfiet van Frnak Cornelissen

“Voor degenen die meer willen weten over natuurlijke wijn, kan ik de masterclass van Josje van harte aanbevelen! Josje heeft een grote kennis van natuurwijnen en van Italië!”

Gina Botta

Wine educator, wine blogger with a passion for native Italian grapes. , La Botta wijnavonturen

Ik heb bij Josje en Masterclass Natuurwijnen gevolgd.
Het was een gezellige, ongedwongen manier van presenteren, informeren en uitleggen. Heel professioneel, maar wel gezellig.

De wijnen welke ze had geselecteerd gaven een duidelijk beeld wat Natuurwijnen zijn. Hoe ze ruiken en proeven en hoe dat komt.

Mocht je meer ober Natuurwijnen willen weten, volg haar dan. Echt een aanrader

Gert Jan de Snoo

Importeur biologische wijnen

  

“Josje heeft de Italiaanse sommelier opleiding gedaan en daar ken ik haar van. Samen hebben we heel wat wijnen geproefd en het feit dat haar passie uitgaat naar de bio wijnen in het bijzonder. Prachtig dat juist hierover nu een cursus bestaat die je in jouw eigen tempo kunt doen. Nederland ontdekt Italië als wijnland. In de afgelopen 12 jaren is de verkoop van Italiaanse wijnen verdrievoudigd. Dat is al reden genoeg om de kennis van dit grootste wijnland van de wereld te verbeteren. Josje gefeliciteerd met de geweldige opzet van de cursus.”

Ed Baten

Gastronoom sommelier NL en Italiaans, Pura Passione

 

waarom voor mij kiezen? 

 

 • Eerste lichting Italiaans sommelier AIS in Nederland sinds januari 2009 -en nog steeds een van de weinigen in Nederland- het ging mij vooral om de focus op Italiaanse wijndruiven
 • Fulltime in Italië gewoond van 2014- 2019, waarvan het eerste jaar het hele land rond reizend voor bezoeken aan wijngebieden & wijnmakers.
 • Van 2015-2019 een ongelofelijke hoeveelheid natuurwijnbeurzen & evenementen bezocht en heel veel geproefd:)
 • In 2019 eerste editie van het Italiaanse Natuurwijnfestijn in Utrecht succesvol georganiseerd
 • In voorjaar 2020 enkele masterclasses verzorgd over Italiaanse Natuurwijn & Oranjewijn
 • Adviseur voor selectie/ import van biologische wijnen voor Pura Passione e.a.
 • Gewerkt als wijnadviseur voor de Kasteelhoeve (2008-2010)
 • Organisator van wijn (& gastronomie) reizen in Italië sinds 2007
 • Verzorging van cursussen Italiaanse wijnen sinds 2011
 • Verzorging van Italiaanse wijnproeverijen en workshops sinds 2008
 • Italië-fan sinds 1987!
 • Ergens in ’93 /94 besloten om alleen nog maar wijn te drinken (i.p.v. bier) en als het aan mij lag dan is de keuze voor Italiaanse wijn. Een besluit om alle Italiaanse wijndruiven te leren kennen…
 • Wijncertificaat, cursus Italiaanse wijnen, diverse masterclasses Oranjewijn van Simon Woolf , van Marcel de Cocq over Oranje wijntijdens wineprofessional , van Adriano Zago, biodynamisch wijnconsulent over wijn in amforen/terracotta, van Attilo Scienza over mineraliteit, Fred Nijhuis, Hein Sas, Lars Daniels over Italiaans terroir e.v.a gevolgd voor meer info zie mijn over mij pagina 

 

 

 

 

 

 

 

Josje met oude wijnstok en druiven
wijnmaker Puglia Primitivo

 Doe je mee?

 • 10 wekelijkse live lessen op maandagavond
 • Er komt een besloten fb-groep voor vragen en extra info, delen van proefnotities e.a.
 • Mogelijkheid tot vormen van  proefclubjes – leuker en wijnkosten samen delen 

 

Dit gaan we doen: 

Les 1: Inleiding & Italiaanse wijnbouwgeschiedenis- Sardinie & Sicilie

les 2: Calabria, Basilicata  & Molise

Les 3: Puglia, Campania & Abruzzo

Les 4: Lazio, Umbrie & Le Marche

Les 5:  Toscana

Les 6: Liguria & Emilia Romagna

Les 7: Friuli & Veneto

Les 8:  Lombardia & Trentino Alto- Adige

Les 9:  Piemonte

Les 10: (vervolg Piemonte) & Aosta

 Voor iedere regio geldt dat we inzoemen op de wijngebieden, kenmerken, ‘belangrijkste’, spannendste en meest interessante druiven, dus juist ook de onbekendere. Je maakt kennis met heroische wijnbouw, diverse natuurwijnmakers en hun wijnen etc.

 

 

Cos fresco met paarse bloemen
Giglio eiland wijngaarden Altura
make love not war cork

details: 

Wekelijks op maandag of dinsdagavond , data nog bekend te maken. Heb je interesse laat dan weten per mail /whatsapp. 

Tijd: van 19.30 tot 22.30 uur. 

Je proeft wekelijks 6-8 natuurwijnen, zorgvuldig door mij geselecteerd. 

Jouw investering: €597,- ex BTW   /  €722, 37 incl. BTW

Voor de selectie van de wijnen werk ik samen met enkele gespecialiseerde importeurs.

 

Ja dit wil ik!!!